Moszkowicz: ‘Astrid Holleeder is niets ontziend strateeg’

Advocaat Yehudi Moszkowicz denkt dat een eerlijk proces tegen Willem Holleeder de komende weken ‘vrijwel onmogelijk’ is geworden. Dit onder meer vanwege de rol van zijn collega-advocaat en getuige in de zaak, Astrid Holleeder. Zij is volgens hem een ‘briljant en niets ontziend strateeg’.

Aanval via de media

Moszkowicz schrijft dit in een ingezonden stuk in het Algemeen Dagblad, voorafgaand aan de start van het proces op maandag. Hij noemt de rol van Willem Holleeders zus Astrid in het proces ‘discutabel’. De raadsman: ‘Zij is advocaat en heeft in die hoedanigheid voor hem opgetreden en haar broer geadviseerd.’ Het openbaar maken van delen van haar eigen verklaringen door Astrid Holleeder, onder meer via haar boek ‘Judas’, zou daarom volgens hem mogelijk als het schenden van het beroepsgeheim kunnen worden vervolgd.

Hij stelt dat Astrid de aanval via de media heeft geopend door op de dag voor de eerste zitting bekend te hebben gemaakt kluisverklaringen te hebben afgelegd. Ook kozen ze twee grote kranten uit om in te vertellen wat een ‘slecht mens’ Holleeder is en hoe bang ze voor hem zijn.

In de ‘trial by media’ die Moszkowicz beschrijft, noemt hij ook de ontzenuwde beschuldiging dat Holleeder een moordopdracht voor zijn zussen heeft gegeven.

Geen strafbare feiten

De advocaat noemt ook de geluidsopnames die Astrid Holleeder in de media liet horen, al dan niet onder begeleiding van een aantal misdaadjournalisten: ‘Wat de context is en of het gedeeltes zijn van een of meerdere gesprekken wordt door niemand verteld.’

De advocaat constateert in de opnames geen strafbare feiten en ontdekt zelfs ontlastende uitspraken over zijn betrokkenheid bij de dood van Cor van Hout: ‘Een beroepscrimineel die zich onbespied waant, die tegen een vertrouwelinge zegt dat hij juist niets met de moord te maken heeft.’

De advocaat vindt het bijzonder dat het gerechtshof in het grote liquidatieproces al eerder vaststelde dat Willem Holleeder medeverantwoordelijk is voor de moord op Kees Houtman, nog voordat hij hiervoor is berecht.

In zijn zondagse opiniestuk op de website van het AD vindt de advocaat het verder opmerkelijk dat de zussen Holleeder en Sandra den Hertog geen vragen van Stijn Franken, de voormalige raadsman van Holleeder, hebben willen beantwoorden.

Yehudi Moszkowicz is zelfstandig advocaat. Hij is familie van Max Moszkowicz en Bram Moszkowicz. Zij verdedigden eerder de verdachte Willem Holleeder voor de rechtbank. Yehudi speelt geen rol als raadsman in het aanstaande Holleeder-proces.

Lees ook:

Zo werd Willem Holleeder veroordeeld

Het tapijtbombardement op Willem Holleeder

Het imago van Willem Holleeder