‘Moszkowicz had meerdere problemen’

Voormalig advocaat Bram Moszkowicz is maandag voor de tweede keer niet verschenen in zijn zaak tegen oud-cliënt Donald G.. Moszkowicz betwist 35.000 euro van G. te hebben geleend. Een vriend van Donald G. vertelde de rechter vandaag dat geld persoonlijk bij Moszkowicz te hebben afgeleverd.

Door @Wim van de Pol

Bram Moszkowicz is vorig jaar door de rechtbank in Amsterdam veroordeeld tot het terugbetalen van een lening van 35.000 euro maar is daartegen nu in verzet. Hij is getuige in zijn eigen zaak en voor de tweede keer was hij opgeroepen, ditmaal door een deurwaarder. In april liet hij een medisch attest sturen omdat hij te ziek zou zijn. Dezelfde dag werd hij echter gefotografeerd op een Amsterdam’s terras met leden van zijn politieke partij VNL.

Fax

Vandaag stuurde Moszkowicz ruim een uur voor de zitting een fax naar de rechtbank Amsterdam met de mededeling dat hij niet kon getuigen omdat hij dan zijn beroepsgeheim zou schenden. Moszkowicz memoreerde in de fax ook dat zijn voormalige client G. veroordeeld is voor afpersing (‘met fysiek geweld’). Alleen als hij achter gesloten deuren kan worden gehoord wil hij verschijnen. De rechter zei over de fax ’geïrriteerd’ te zijn: ‘Het is ontstellend laat. Ik zie dat de fax om 12.16 is verzonden.’

Zand

Moszkowicz is verplicht te verschijnen. De rechter zei ook ‘te hebben zitten denken om de heer Moszkowicz dan maar te laten ophalen (door de politie, red.) maar dat is misschien wat overdreven’. Moszkowicz’ advocaat Herman Loonstein zei op te treden voor de ‘partij Moszkowicz en niet voor de getuige Moszkowicz.’ Advocaat Michel Heemskerk van Donald G. zei ‘dat de tegenpartij uitsluitend zand in de machine aan het strooien is’. De rechter gaf Loonstein de boodschap mee dat er vooralsnog ‘geen grondslag’ voor is dat Moszkowicz achter gesloten deuren kan worden gehoord en onderstreepte dat Moszkowicz in ieder geval op de volgende zitting dient te verschijnen.

Verbaasd

Naast Moszkowicz zijn Donald G. en diens vriend Rini Scholten getuige en er is ook een vooralsnog onbekende derde getuige, voor G.. De rechtbank achtte al eerder bewezen dat Moszkowicz in 2008 totaal 35.000 euro van G. had geleend. Rini Scholten zei door de jaren heen tientallen malen bij Moszkowicz op kantoor te zijn geweest en er wel 500 maal voor de deur te hebben staan wachten. Op zekere dag in 2008 stapte G. na een bezoek op kantoor bij hem in de auto. Scholten: ‘Donald was verbaasd. Hij zei dat Moszkowicz hem had gevraagd om 25.000 te lenen om zijn personeel te kunnen betalen.’

Knuffel

Op een zaterdagmorgen, zegt Scholten G. te hebben opgehaald en bij hem thuis allemaal biljetten van 20 euro te hebben uitgeteld. Al die contanten vond Scholten ‘niet vreemd’ want G. had een antiekhandel en daar gaat het vaak contant. Samen met G. zegt Scholten het geld daarna naar het kantoor van Moszkowicz te hebben gebracht ‘in een papieren zak van Douglas’. Scholten:

Moszkowicz deed zelf open. Er was verder niemand in het pand. We stonden in het kamertje van Nienke (Hoogervorst, advocaat, red.) tegenover de receptie. “Erg bedankt”, zei Bram, en hij gaf Donald een knuffel en toen gingen we weer.

Sms

Volgens Scholten is tijdens een drieweeks verlof van G. tijdens zijn voorarrest in de afpersingszaak in 2012 steeds geprobeerd contact te leggen met Moszkowicz over terugbetaling. Deze zou alleen per sms hebben gereageerd. Scholten zei erbij geweest te zijn dat Moszkowicz sms’te dat hij meer tijd nodig had en vroeg of hij het met de vrouw van G. kon regelen. Maar G. wilde zijn vrouw er buiten laten. Schoten zei van G. gehoord te hebben dat Moszkowicz maandelijks zou gaan betalen. ‘Eerst zou dat 5000 zijn toen 2000 en toen 1000 maar dat accepteerde en tolereerde G. niet’. Hij zei ook van G. te hebben gehoord dat deze nog eens 10.000 euro aan Moszkowicz had geleend voor een ‘ziekenhuisbehandeling’ van één van zijn kinderen.

Hulp

Aan het einde van het verhoor wilde Scholten zelf nog een opmerking maken:

In die tijd had Moszkowicz G. nodig omdat hij meerdere problemen had met andere mensen. G. kent veel mensen en ik denk hij daarin heeft bemiddeld. Normaal ga je naar advocaat toe om hulp te krijgen, nu was het andersom.

Met welke personen Moszkowicz problemen had wilde Scholten desgevraagd niet zeggen, ‘dat kan Donald wel uitleggen’. Op de vraag wat zijn motivatie was om te getuigen voor G. zei Scholten: ‘Ik heb een hekel aan rippers, oplichters en leugenaars. Ik doe het voor de waarheidsvinding.’

De volgende zitting – waar Moszkowicz van de rechter móet verschijnen – staat voorlopig gepland op 31 augustus.

Alle berichten over de zaak.