Moszkowicz moet getuigen in zijn eigen zaak

Ex-advocaat Bram Moszkowicz moet maandag voor de rechtbank in Amsterdam getuigen in de zaak die zijn voormalige cliënt Donald G. tegen hem heeft aangespannen. G. zegt enige jaren geleden 35.000 euro aan Moszkowicz te hebben uitgeleend en eist dat geld terug. De vraag is of Moszkowicz zal verschijnen.

Ziekenhuisbehandeling

Bram Moszkowicz heeft eerder ontkend dat hij geld van Donald G. heeft geleend. Eind vorig jaar stapte G. naar de rechter, die in kort geding oordeelde dat Moszkowicz het geld terug moet betalen. G. is inmiddels een civiele procedure tegen Moszkowicz gestart. In 2008, zou Moszkowicz dringend geld nodig hebben gehad om zijn personeel te betalen. Hij leende daarom 25.000 euro van G.. Kort nadien leende hij nog eens 10.000 euro voor een dure ziekenhuisbehandeling. Volgens G. was de afspraak dat de lening zou worden terugbetaald als het pand van Moszkowicz, aan de Herengracht in Amsterdam, zou worden verkocht.

Voorrang

De bedrijven van Moszkowicz zijn inmiddels failliet en het pand is verkocht maar G. zag zijn geld nog niet terug. Volgens de advocaat van Moszkowicz, Herman Loonstein, was de reden dat de Belastingdienst nu eenmaal voorrang heeft bij de afwikkeling van faillissementen. G. zegt dat er toen een afspraak was gemaakt dat Moszkowicz maandelijks 5000 euro zou overmaken. Dat bedrag werd later verlaagd naar 2000 euro, en ten slotte maakte de voormalig advocaat niet meer dan 1000 euro over.

Te ziek

Moszkowicz is verplicht te getuigen voor de rechter maar de grote vraag is of hij dit keer zal verschijnen. Een zitting in de zaak werd afgelast nadat advocaat Loonstein een medisch attest overlegde waaruit de rechtbank opmaakte dat hij te ziek was om te getuigen. Moszkowicz zou rond die tijd echter wel in openbare gelegenheden zijn verschenen.

Beslag

De zaak is ingewikkeld omdat tegen G. een ontnemingsprocedure loopt en het Openbaar Ministerie de claim van G. op Moszkowicz heeft overgenomen. G. is vorig jaar veroordeeld tot 30 maanden celstraf wegens afpersing. Als in de huidige civiele procedure vast komt te staan dat Moszkowicz inderdaad moet betalen aan Donald G. dan mag Moszkowicz nog niets aan G. betalen omdat het Openbaar Ministerie bij Moszkowicz beslag op de claim van G. heeft gelegd.

Zie ook:

Persoonlijk faillissement Moszkowicz aangevraagd

‘OM legt geen beslag op goederen Moszkowicz’ (UPDATE)

Moszkowicz wilde Jort Kelder ‘pak rammel’ geven