Moszkowicz schikt belastingboetes

Bram Moszkowicz heeft een schikking getroffen met de Belastingdienst over de boetes die hem zijn opgelegd voor belastingontduiking. De rechtbank in Haarlem heeft gemeld in de zaak geen uitspraak te doen door de schikking. De advocaat wil niet zeggen op welk bedrag de partijen zijn uitgekomen, omdat hij dat zo heeft afgesproken met de fiscus. De Belastingdienst wilde vier ton aan boetes van Moszkowicz.

De zaak ging om het ontduiken van inkomsten-, omzet- en vennootschapsbelasting. De boetes werden opgelegd aan Moszkowicz zelf en zijn BV. Het bedrijf Moszkowicz Advocaten, dat wordt gerund door de broers van Bram Moszkowicz, hoeft geen boete te betalen en ook de naheffingen van de fiscus komen te vervallen. De advocaat stapte eerder dit jaar uit het familiebedrijf.

De fiscus zei bij een zaak in Haarlem begin oktober dat Moszkowicz ‘structureel bezig is geweest zaken te verhullen’. Volgens de belastinginspecteur was er een ‘patroon, een structureel karakter en listigheid’. Hij zegt dat het niet anders kan dan dat Moszkowicz de belasting opzettelijk heeft ontdoken.

Tussen 2003 en 2006 zou de advocaat voor ten minste een miljoen euro aan belasting hebben ontdoken. Hij zou onder meer grote contante bedragen hebben aangenomen en daarvan maar een gedeelte aan de fiscus hebben gemeld. De Belastingdienst doet nog onderzoek naar de jaren 2007-2010. Er is beslag gelegd op een pand aan de Herengracht in Amsterdam, daarop is een hypotheek van een miljoen genomen om zeker te zijn dat de betalingsachterstand wordt betaald.