Moszkowicz verliest zaak over tv-serie

Robert en Yehudi Moszkowicz hebben de zaak tegen de VPRO over de drama-serie De Maatschap verloren. De serie kan nu eind januari ongewijzigd worden uitgezonden. Volgens de rechter kan ‘het overnemen van ware gebeurtenissen niet worden aangemerkt als een auteursrechtinbreuk.’

De Moszkowiczen vonden dat de serie teveel gebaseerd was op de autobiografie die Robert Moszkowicz vorig jaar schreef. Ze eisten een uitzendverbod, maar de rechter wees dat af.

Vonnis

Volgens de rechter kan een op feiten gebaseerd werk niet auteursrechtelijk geclaimd worden. ‘Achtergrond is dat men feiten niet mag monopoliseren’, oordeelt de rechter. Robert Moszkowicz is veroordeeld tot het betalen van de proceskosten van in totaal 16.929 euro. Overigens zijn de kostenveroordelingen in de eerder gevoerde procedures door Robert Moszkowicz nog steeds niet betaald, zoals ook de rechtbank in het vonnis vermeldt.

Documentaire

Vorig jaar verscheen de autobiografie van Robert Moszkowicz en een indrukwekkende documentaire over zijn heftige leven, gemaakt door zijn zoon Max. De documentaire is hieronder terug te kijken.

Gisteren werd ook bekend dat de officier van justitie in Amsterdam heeft besloten acht aangiftes van oplichting tegen Robert Moszkowicz – die zich ten onrechte zou hebben voorgedaan als advocaat –  te seponeren. Volgens het Openbaar Ministerie is er gebrek aan bewijs.

Zie ook:

OM laat zaak Robert Moszkowicz vallen