Deken eist schorsing Moszkowicz

De deken van de Orde van Advocaten in Amsterdam eiste vandaag een schorsing van een half jaar van Bram Moszkowicz in een zaak die diende bij de Raad voor Discipline. De deken, Germ Kemper, had de zaak aanhangig gemaakt na een onderzoek naar de financiën op het kantoor van Moszkowicz. Hij zei vanochtend te vrezen dat de financiele situatie van Moszkowicz zo slecht is, dat het kantoor om kan vallen en veel clienten hun geld kwijt raken.  Moszkowicz is zelf niet verschenen op de zitting in Amsterdam.

Door Vincent Verweij

Moszkowicz bleef weg omdat hij het principieel oneens is met de wijze waarop de deken vertrouwelijke gegevens over zijn clienten openbaar wilde maken. De Raad besloot daarop een gedeelte van de zaak achter gesloten deuren te behandelen, om te voorkomen dat de gegevens in de openbaarheid komen. Het gaat dan om de betaling van contante bedragen van meer dan 15.000 Euro, die Moszkowicz had moeten melden aan de deken. Zo was er een klacht bij de deken binnengekomen over de betaling van 60.000 euro door een client aan Moszkowicz, terwijl er kwitanties voor slechts 25.000 euro werden verstrekt. Verder werd tijdens de zitting duidelijk dat het kantoor van Moszkowicz in grote financiele moeilijkheden verkeert. Moszkowicz heeft privé schulden aan de vennootschap en de Belastingdienst heeft een claim van een miljoen euro liggen en een hypotheek op zijn kapitale pand aan de Herengracht. Jaarrekeningen zijn al sinds 2009 niet meer gedeponeerd.

Volgens Germ Kemper dreigt het kantoor van Moszkowicz om te vallen en zullen daarbij tientallen clienten gedupeerd worden omdat ze aanbetalingen hebben gedaan. Volgens Kemper laat Moszkowicz zijn klanten altijd vooruit het hele bedrag betalen. Moszkowicz’ advocaat Gabriel Meijers reageerde fel op die opmerking: “Door de suggestie dat het kantoor financieel wankel is, kan een sneeuwbaleffect ontstaan en het kantoor echt gaan omvallen doordat clienten wegblijven”.

Meijers betoogde dat de zaak helemaal niet behandeld zou mogen worden omdat in het zaaksdosier namen van cliënten staan en details over specifieke strafzaken. Pas als er een nieuw dossier is waarin namen van cliënten zijn geschoond en details over zaken zijn verwijderd wil Moszkowicz zelf uitleg komen geven. 

Germ Kemper betoogde dat dit argument erbij is gesleept door Moszkowicz en noemde het ‘een konijn uit de hoge hoed’. De informatie die in het dossier zit bevindt zich ook al bij de Belastingdienst en is gedeeld door de boekhouder van Moszkowicz zonder dat vooraf een voorwaarde daaraan is verbonden. 

Kemper vertelde dat Moszkowicz de tuchtzaak lang getraineerd heeft door telkens afpraken niet na te komen en gevraagde stukken niet te leveren. Hij zei ook dat 80% van de klanten van Moszkowicz contant betaalt.

Advocaat Moszkowicz heeft eerder al erkend dat hij contante betalingen heeft aangenomen. Hij wordt ervan verdacht bedragen van meer dan 15.000 euro contant te hebben aangenomen van cliënten zonder dit aan de deken te melden. Dat is in strijd met de tuchtregels en met de WWFT, de wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme. Ook zou niet duidelijk zijn hoeveel Moszkowicz precies rekende als honorarium.

Germ Kemper eiste aan het einde van zijn betoog een schorsing van Moszkowicz van een jaar waarvan een half jaar voorwaardelijk. Uitspraak op 30 oktober.

Lees ook:

Moszkowicz: ‘Geld was van suikertante’

Moszkowicz op 18 september voor tuchtrechter

‘Cliënten kunnen soms alleen contant betalen’

Moszkowicz nam grote contante bedragen aan