‘Motorbendes in het zuiden steken de grens over’

Zuidelijke chapters van de Hells Angels en Bandidos overwegen zich net over de grens in België te vestigen. Hiermee zouden ze het verbod op de clubs in Nederland kunnen omzeilen. Dat zeggen burgemeesters uit de grensstreek in het Parool.

In Vlaams-Brabant en Limburg vrezen burgemeesters de komst van de MC’s naar hun gemeentes. Toen Bandidos vorig jaar in de ban werden gedaan, was dat meteen merkbaar in België. Bandidos richtte toen een chapter op in Lommel, net over de grens van Valkenswaard (bij Eindhoven). In Landen en Hasselt werden support clubs gevestigd.

Drugstrafiek

Het Openbaar Ministerie in Belgisch-Limburg rekent ook op de komst van Hells Angels. ‘Dat zal zeker gebeuren’ zegt Cedric Stuyck, sectiehoofd van de dienst Georganiseerde Misdaad van het parket Limburg in Het Parool. ‘Al verwacht ik niet dat er, zoals bij de Bandidos, ook nieuwe chapters zullen worden opgericht in ons land. Want de Hells Angels hébben hier al afdelingen. Nieuwe clubhuizen komen er dus allicht niet, leden die overkomen vanuit Nederland verwachten we wel. Het is een criminele motorbende, die zich bezighoudt met drugstrafiek, wapenhandel, mensensmokkel en afpersing,’ aldus Stuyck. ‘Heel wat leden hébben niet eens een motorfiets. Die zitten dus om een andere reden bij de club. Onderzoek wees al uit dat 70 tot 75 procent van de leden een strafrechtelijk verleden heeft.’

Verbod

Een verbod op motorbendes, zoals in Nederland, kan niet volgens de Belgische wet, maar Vlaamse politici wil dat Justitie in hun land daar wel onderzoek naar gaat doen.