Motorclub-leden 13 keer verdacht van doodslag

In 2016 zijn dertien leden van motorclubs verdacht van doodslag of moord. Ook chantage en afpersing door motorclub-leden zou vorig jaar dertien keer zijn voorgekomen. In totaal werden in 2016 ruim 400 mc-leden verdacht van 680 strafbare feiten. Dat is een op de vijf bij de politie bekende mc-leden. 

Volgens een rapportage van het LIEC komen bij de Hells Angels, No Surrender en Satudarah de meeste gewelds- en levensdelicten voor.

Buitenland

Het rapport bevat nog veel meer informatie en trends. Zo is het de onderzoekers opgevallen dat sommige mc’s flink groeien in het buitenland. Met name No Surrender en Satudarah hebben in 2016 meer buitenlandse chapters opgericht. Satudarah geeft zelf overigens ook aan te zijn gegroeid van zeven chapters in 2011 naar 97 chapters in 2016. Op dit moment heeft Satudarah naar eigen zeggen meer chapters in het buitenland (61) dan in Nederland.

Splintergroeperingen

Volgens het rapport is er ook sprake van een veranderende samenstelling van het motorclub-landschap. De oorzaak hiervan is een snelle aanwas van splintergroeperingen, supportclubs, outlaw gangs en brotherhoods die aan de meer klassieke motorclubs (outlaw motorcycle gangs, kortweg OMG, worden ze in de rapportage genoemd) zijn gerelateerd. Het betreft groepen die niet direct onder de definitie van een OMG vallen (omdat ze bijvoorbeeld geen motoren rijden of geen patches dragen) maar die wel gebruik willen maken van het intimiderende imago van OMG’s. Bekende voorbeelden hiervan zijn de Osmanen Germania en de Black Jackets, aldus het rapport.

Hieronder een tabel van de strafbare feiten waar de motorclubleden in 2016 van werden verdacht.