Megafraude met munten en stewardessen

De Duitse politie heeft een grote zwendelclub met geld opgerold die gebruik maakte van stewardessen van de keurige Duitse Lufthansa. De stewardessen brachten beschadigde euromunten naar China waar ze werden gerepareerd. Het werkte als volgt. Bij de Bundesbank is het mogelijk beschadigde munten gratis om te ruilen (in Nederland kan dat niet). Die munten gaan naar een schroothandelaar die de messing kern scheidt van het nikkel. Maar de schroothandelaar verkocht de munten door die vervolgens in koffers van de stewardessen naar China reisden voor transformatie in nieuwe munten.

De zaak kwam aan het licht in 2010 toen de politie een stewardess die liep te zwoegen met een zware koffer controleerde. Later volgde een controle bij het aanbieden van gerepareerde munten bij een bank. Normaal wordt alleen gewogen maar nu werden de munten nader bekeken.  

Daarna volgden maandenlange observaties van ongeveer 25 verdachten van wie er nu zes zijn aangehouden.

Tussen 2007 en 2010 zou 29.000 kilo aan munten zijn verschept naar Duitsland. De Bundesbank heeft aan de bedriegers zes miljoen euro uitbetaald.

De daders namen wel voorzorgsmaatregelen. Zo was ieder zending uit China minder dan 10.000 euro waard en viel dus buiten de douanebeperkingen. De bagage van stewardessen gaat wel door een scan maar niet over de lopende band. De scans op het vliegveld leverden nooit problemen op. 

In Nederland is deze fraude niet mogelijk omdat de Nederlandse Munt in Utrecht munten slaat maar ook zelf vernietigd.