Dronken rijder vrij door stuurmanskunst

Het provinciale hof van de Spaanse stad Murcia heeft een veroordeling wegens dronken rijden van de rechtbank teruggedraaid omdat de bestuurder tijdens zijn dronkenschap blijk gaf van uitmuntende stuurmanskunst. Het hof (foto) vond het eerdere vonnis, dat een rijontzegging inhield van een jaar, ‘absurd’. Bij de bestuurder was op 8 april 2010 tussen de 0,45 en 0,43 gram per liter gemeten in zijn ademanalyse. Eerder was hij achtervolgd door de politie waarbij enkele kilometers met zeer hoge snelheid was gereden.

Daarbij was verschillende keren door rood gereden en had de bestuurder op een bergweg door toepassing van zijn handrem verschillende haarspeldbochten met extreem hoge snelheid genomen.

Het juridische probleem dat voorlag was dat in Spanje het misdrijf ‘automatisch’ bewezen wordt geacht als er meer dan 0,60 gram is gemeten. Bij een waarde tussen 0,25 en 0,60 speelt de geverbaliseerde vaststelling van de opsporingsambtenaren, over de mate waarin een bestuurder door alcohol is beïnvloed, ook een rol.

De politie had in het proces-verbaal gesteld dat de bestuurder ‘in hoge mate’ onder invloed van drank was en zijn adem ook ‘rook’ naar drank. Ook een paar simpele proeven om coördinatie en motoriek te meten, zoals het vinger naar de neus brengen, wezen op alcoholgebruik.

Maar het hof vond juist niet dat de bestuurder in ernstige mate onder invloed kon zijn geweest, gegeven de capriolen die de man even daarvoor op de bergweg had uitgehaald, voordat hij werd klemgereden. Bovendien stelde het hof vast dat de man kennelijk nog ‘wel coherent kon spreken’.

Het hof vond het belangrijk dat vast is komen te staan dat de bestuurder op geen enkel moment de controle over het voertuig was kwijtgeraakt, ondanks de extreem hoge snelheid waarmee over de bochtige weg was gescheurd.

De rechtbank had de man tot een boete van 1.080 euro veroordeeld, een jaar rijontzegging en 33 dagen werkstraf. Het hof oordeelde tot volledige vrijspraak.

In Spanje komen relatief veel mensen om het leven als gevolg van drankgebruik in het verkeer.