Mysterieus politiebericht zaait onrust (UPDATE)

De politie heeft dinsdagavond in Opsporing Verzocht beelden getoond van naar wat de politie noemt ‘belangrijke getuigen in een recherche-onderzoek’. Het zijn vijf mannen die waarschijnlijk in het geheim zijn gefilmd. 

Geen verdachten

De Landelijke Eenheid zegt de ‘beschikking’ te hebben gekregen over de camerabeelden. Ze wil snel met de getuigen in contact komen omdat ze ‘mogelijk over belangrijke informatie beschikken’. Ze zijn geen verdachten, stelt de politie. Althans, kennelijk op dit moment niet. Een van de mannen is bij de McDonald’s in Nieuwegein. Twee anderen hebben een ontmoeting in het Carlton President Hotel in Maarssen. Waar de andere getuigen zijn gefilmd is niet bekend.

Identiteit

Hoe de recherche aan het materiaal is gekomen en wie het gefilmd heeft, is niet naar buiten gebracht. De politie zei evenmin over welke informatie de mannen mogelijk beschikken. Het ligt in de rede te veronderstellen dat de politie in eerste plaats op zoek is naar de identiteit van de mannen. Anders had ze hen zelf kunnen vinden.

Sinister

De volgende veronderstelling kan op sinistere omstandigheden wijzen. Het is waarschijnlijk dat de beelden van de mannen gevonden zijn in een computer, telefoon of fototoestel van een verdachte die erover weigert te verklaren. Of in het bezit waren van een overleden persoon. Mogelijk vermoedt de politie dat de beelden hadden moeten worden gebruikt door om de mannen te identificeren. Met welk doeleind die identificatie zou moeten gebeuren is dan de vraag. Te denken valt aan gijzeling of liquidatie. De Landelijke Eenheid van de politie houdt zich bezig met de zwaarste vormen van georganiseerde criminaliteit. Mogelijk wil de politie de mannen waarschuwen.
Onrust

Vaststaat dat het tonen van deze beelden onrust zal zaaien in bepaalde kringen. Dat zou dan weer in het voordeel van de recherche kunnen zijn. Bijvoorbeeld als betrokkenen wiens telefoons worden getapt over de lijn gaan spreken. Of dat er ontmoetingen tussen bepaalde mensen gaan plaatsvinden. Dat alles kan nieuwe informatie voor de politie op gaan leveren.

Overigens is er inmiddels één persoon van de site van Opsporing Verzocht verwijderd. Ook de video staat niet meer op Youtube.