Mysterieuze moord in gevangenis

In de Californische gevangenis van Vacaville is een mysterieuze moord gepleegd. De 24-jarige gedetineerde Nicholas Anthony Rodriguez (foto) werd vrijwel in tweeën gezaagd gevonden in een afvalcontainer. Zijn organen bleken te zijn verdwenen. In mei vond in de gevangenis een opstand plaats. Rodriquez was na het oproer onvindbaar. Aanvankelijk dacht de gevangenisdirectie dat hij was ontsnapt, totdat daags na de opstand bewakers de stoffelijke resten van Rodriguez vonden. De gruwelijke vondst is dit weekend pas aan het licht gekomen, nadat persbureau AP de hand had weten te leggen op het autopsierapport.

Verdachte

Het onderzoek naar de moord op Rodriguez is nog in volle gang is. Het is nog onbekend hoe de moord heeft plaats kunnen vinden. Hoewel er nog geen officiële verdachte is aangehouden, verdenkt justitie een 46-jarige celgenoot van Rodriguez van de moord. Deze Jesus Perez zit een levenslange celstraf uit voor moord.

Rodriguez zelf zat een celstraf uit van acht jaar wegens een overval.

Stervormige wond

Uit het autopsierapport blijkt dat Rodriguez al was overleden voordat hij vrijwel door midden werd gezaagd. Hij is omgekomen doordat hij meerdere keren met een zwaar voorwerp op zijn hoofd is geslagen. Ook had hij een stervormige wond op zijn voorhoofd. Zijn bloed bevatte resten van alcohol.

Verband

Een woordvoerster van de gevangenis verklaarde dat er mogelijk een verband bestaat tussen het gevangenisoproer en de moord. Waarschijnlijk is de opstand uitgebroken om in de chaos Rodriguez te kunnen vermoorden.

In Californië zijn de afgelopen vijftien jaar 160 gevangenen tijdens hun detentie vermoord. Daarmee heeft de Amerikaanse staat het hoogste aantal vermoorde gedetineerden van de VS.