Na 25 jaar verdachte gepakt voor miljoenenroof VS

De FBI heeft een verdachte gearresteerd voor de grootste kunstroof in de Verenigde Staten. In 1990 werd voor 500 miljoen dollar aan kunst uit een museum gestolen. De zaak kon 25 jaar lang niet worden opgelost, maar er zit nu een 79-jarige man vast die volgens de politie betrokken is bij de roof.

De verdachte, Robert Gentile, is door de FBI gearresteerd nadat hij een vuurwapen probeerde te verkopen aan een informant van de politie. Zijn advocaat zegt dat hij nu ook wordt verdacht van de roof bij het Isabell Stewart Gardner Museum in Boston, waar 13 werken van onder meer werken van Rembrandt en Vermeer werden gestolen.

Gentile wees deal af

De man kwam in 2004 al in beeld bij de politie. Toen had een echtgenote van een crimineel in de georganiseerde misdaad gezegd dat haar man schilderijen aan Gentile heeft gegeven. Hij ontkende toen. Er is toen in zijn tuin gegraven in de hoop iets van de schilderijen terug te vinden. Het enige wat werd gevonden, is een briefje met wat een prijslijst voor de schilderijen lijkt te zijn.

De politie heeft hem tien jaar geleden een deal aangeboden: hij zou vrijuit gaan en vijf miljoen dollar krijgen als hij zou zeggen waar de schilderijen lagen. Maar Gentile bleef ontkennen iets met de zaak te maken te hebben, en hij werd uiteindelijk vrijgelaten wegens gebrek aan bewijs.

Gesprek op band

Nu zijn er nieuwe aanwijzingen tegen Gentile. De politie zou een band hebben waarop te horen is hoe hij de verkoop van een aantal van de gestolen schilderijen bespreekt.

Bij de roof drongen twee overvallers die verkleed waren als agenten het museum binnen. Ze overmeesterden en knevelden de museumbewakers en namen meerdere schilderijen mee. Op de plek van de meesterwerken van onder meer Vermeer (Het concert) en Rembrandt (Christus in de storm op het meer van Galilea, foto) hangen nog altijd twee lege lijsten.

Andere verdachten overleden

Gentile is op dit moment het enige aanknopingspunt in de roof. De meeste andere verdachten die eerder in beeld waren bij de politie zijn overleden.

De nieuwe verdachte heeft meerdere veroordelingen op zijn naam staan. Hij moest eerder de gevangenis in omdat hij bij drugshandel betrokken zou zijn, en omdat hij in wapens handelde.