Californische seriemoordenaar mogelijk vast (VIDEO)

In de Californische stad Sacramento is dinsdagavond een man aangehouden die mogelijk 12 moorden, 45 verkrachtingen en 120 inbraken pleegde, vooral in de jaren zeventig en tachtig. De moordenaar is ook wel aangeduid als de “Golden State Killer” en de “Original Night Stalker”.

Ex-politieagent

NBC News heeft bericht dat de verdachte de inmiddels 72-jarige ex-politieagent Joseph James DeAngelo is. Hij maakte vooral slachtoffers onder vrouwen, maar hij doodde ook een meisje van 13 jaar. De Killer maakte vooral slachtoffers in het oostelijk deel van Bay Area, tussen San Francisco en Sacramento. Soms verkrachtte hij vrouwen en liet ze in leven. Hij zou één van zijn slachtoffers later hebben gebeld en fluisterend hebben gezegd: ‘remember we played?’

De slachtoffers van de Golden State Killer waren vrouwen tussen 13 en 41 jaar oud. Sommigen waren alleen thuis, anderen waren in het gezelschap van hun kinderen of partner. De man sloeg toe in op verschillende plaatsen in Californië tussen 1976 en (waarschijnlijk 1997). De FBI zette 50.000 dollar op zijn hoofd.

Lamp

Hij zou slachtoffers vaak langer van tevoren hebben uitgekozen. Hij brak ook geregeld voor de dag van de gewelddadige acties in om rustig een huis te bestuderen en foto’s en andere kenmerken van de levens van de slachtoffers te bekijken. Als hij aanviel droeg hij een bivakmuts en verblindde met een felle lamp zijn slachtoffers. Stelletjes bond hij vast om daarna de vrouw te verkrachten.

In Californië was de Killer een hype, en de wapenverkopen vertoonden een piek. Wapens van huiseigenaren lieten hem koud. Hij zorgde dat hij de situatie controleerde en goed voorbereid was. Hij daagde de mannen van zijn slachtoffers uit. Waarschijnlijk had hij militaire training gehad.

Ook bedreigde hij mensen fluisterend per telefoon: ‘Gonna kill you’ (luister op 18’51” op video onder).

Hij liet touwtjes of schoenveters achter, bijvoorbeeld onder kussens, in huizen waar hij inbrak.

Slim

In 1997 was waarschijnlijk zijn laatste aanval. Nadat hij bij een echtpaar inbrak vluchtte de vrouw het huis uit en probeerde de man hem aan te vallen. Hij nam de benen.

In het boek I’ll be Gone in the Dark van Michelle McNamara, dat in februari verscheen, is heel veel historische informatie samengebracht. Er staat ook in dat de Golden State Killer een slimme modus operandi had. Zo volgde hij nauwkeurig de berichten in de media over het politieonderzoek en wijzigde waarschijnlijk zijn werkwijze herhaaldelijk om de speurders een stap voor de te blijven. Ook probeerde hij minimale sporen achter te laten. Maar in de jaren zeventig en tachtig hield hij geen rekening met opsporingstechniek middels dna-sporen. DeAngelo werd gevonden door een dna-match.

Het sheriff’s department van Sacramento heropende na verschijnen van het boek het onderzoek.

https://youtu.be/3qRNx7Ml5UM