Live: de climax van monsterproces Passage

Het Amsterdamse gerechtshof, in de persoon van voorzitter Ruud Veldhuisen, is bezig de vonnissen uit te spreken in het hoger beroep van het liquidatieproces Passage. Krijgt Dino Soerel levenslang of vrijspraak? Houdt het hof de kroongetuigedeal van Fred Ros in stand? Volg het live.

10 verdachten

De zitting begint om 10.00 waarna het hof verwacht zo’n vier uur spreektijd nodig te hebben.

Het Passage-proces is in 2007 begonnen bij de rechtbank en richtte zich op een reeks onderwereldmoorden in (vooral) het Amsterdamse criminele milieu tussen 1993 en 2006. Er stonden oorspronkelijk 12 verdachten terecht voor de rechtbank, inclusief de eerste kroongetuige Peter la Serpe. Tijdens de behandeling zijn twee van hen overleden: Ali Akgün is in december 2014 doodgeschoten in Istanbul. Raymond V. is aan een ziekte overleden.

In hoger beroep stonden 10 verdachten terecht, onder hen naast kroongetuige Peter la Serpe ook kroongetuige Fred Ros, die van de rechtbank 30 jaar cel kreeg.

Levenslang

Dino Soerel werd in 2013 door de rechtbank vrijgesproken. De rechtbank veroordeelde Jesse Remmers, Mohamed R. en Siegfried S. tot levenslange celstraf. In hoger beroep eiste het Openbaar Ministerie in november tegen deze drie, maar ook tegen Dino Soerel levenslang. Voor Soerel is het vandaag erop of eronder. Als het gerechtshof de deal van Ros in stand houdt kan hij snel op vrije voeten en onderduiken, met een flinke vergoeding van de staat.


Alle Passage-berichten op Crimesite.