Nabestaande strijdt voor levenslange straf

De toenmalige partner van de in november 2012 vermoorde Berend Smit (foto) uit Dwingeloo verzamelt handtekeningen voor een petitie om de kans groter te maken dat Admilson (32) en Marcos (31) R. uit Hoogeveen levenslang krijgen.

620 keer

Volgens het Dagblad van het Noorden is de oproep van Ciska Postma om met spoed de straf levenslang aan te passen nu ruim 620 keer ondertekend. Woensdag begint in het gerechtshof in Leeuwarden het hoger beroep tegen de Admilson (32) en Marcos (31) R.. Het Openbaar Ministerie acht de ex-militair en zijn jongere broer schuldig aan drievoudige moord omdat ze Berend Smit uit Dwingeloo en het echtpaar Veenendaal uit Exloo hebben omgebracht.

Geen levenslang

Naar verwachting zal het Openbaar Ministerie opnieuw levenslang eisen maar Postma is bang dat de broers om politieke gronden de straf levenslang zullen ontlopen. De rechtbank in Assen maar ook de Hoge Raad hebben geoordeeld dat nu tenuitvoerlegging van de levenslange gevangenisstraf niet voldoet aan de eisen van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Ook het gerechtshof in Leeuwarden zou tot het oordeel kunnen komen dat die straf in Nederland niet kan worden opgelegd.

Snel

Belangrijke eis naar aanleiding van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens is dat levenslang gestraften een reële mogelijkheid moeten hebben tot een herbeoordeling van de straf. Nu is dat in Nederland niet geregeld. In de petitie van Ciska Postma wordt de Nederlandse regering in de persoon van de staatssecretaris van Justitie gevraagd dit snel door te voeren.De Hoge Raad heeft een termijn van een jaar aangegeven maar Postma wil dit versnellen. Alles in de hoop op een levenslange straf voor de broers die haar man in 2012 hebben gedood.

Woensdag worden de twee verdachten gehoord. Daarna mogen zeven nabestaanden gebruik maken van spreekrecht. Postma zal het hof vragen het arrest uit te stellen.

Oud-soldaat Admilson R. is ook nog verwikkeld in een zaak in Afghanistan:

Oproep soldaat aan seriemoordenaar (VIDEO)

Nieuw onderzoek naar moordenaar Admilson