Nabestaanden willen “Blundercommissie”

Twee advocaten dringen er namens familieleden en andere nabestaanden van moordslachtoffers bij de top van Justitie op aan een onafhankelijke commissie in te stellen die grove fouten in justitiële onderzoeken onder de loep gaat nemen.

Borst

De Telegraaf meldt dat advocaat Job Knoester een brief aan minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie heeft geschreven. Het steekt dat de gang van zaken rond de dood van D66-coryfee Els Borst wél wordt onderzocht, maar andere missers in moordonderzoeken niet. Knoester: ‘Veel nabestaanden ervaren het uitblijven van een onderzoek zoals in de Els Borst-zaak als klassenjustitie.’

Talitha

Advocaat Sébas Diekstra schrijft een brief naar de top van het Openbaar Ministerie met hetzelfde verzoek. Hij verwijst naar het onderzoek in de zaak van de dood van het jonge meisje Talitha, waarin waarschijnlijk ten onrechte is uitgegaan van een zelfmoord.

Leren

In de onderzoeksgroep zouden specialisten op het gebied van recherche- en forensisch onderzoek zitting moeten nemen die kunnen toetsen of het onderzoek van politie en justitie optimaal waren en fouten aan het licht kunnen brengen. De advocaten menen dat een commissie bij kan dragen aan het leren van fouten door de organisaties van politie en justitie.