Nabil B. weet weinig over Rico, OM zoekt aanvullend bewijs

Het Openbaar Ministerie zou opnieuw pgp-berichten doorzoeken in een ultieme poging om bewijs te vinden tegen Richard R., alias ‘Rico de Chileen’. Uit een recente verklaring van kroongetuige Nabil B. die door NRC is ingezien, zou blijken dat hij eigenlijk helemaal niets uit eigen wetenschap weet van R.

Zeer omvangrijk onderzoek

Volgens NRC hoopt justitie met zeer uitgebreid onderzoek in een databank met miljoenen ontsleutelde pgp-berichten bewijs te vinden voor de beschuldiging dat R. betrokken is geweest bij liquidaties. Justitie ziet de in Chili geboren Amsterdammer Richard R. als een compagnon van Ridouan Taghi, de meest gezochte crimineel van Nederland die wordt verdacht van het opdracht geven tot meerdere liquidaties in de onderwereld. Belangrijk bewijsmateriaal tegen Taghi komt van kroongetuige Nabil B.

Onvoldoende bewijs

Volgens het OM zijn Richard R. en Taghi lid van een criminele organisatie die tussen 2014 en 2017 liquidaties zou hebben laten plegen. Uit een recente verklaring van Nabil B. (die NRC inzag) zou echter blijken dat de kroongetuige eigenlijk helemaal niets weet over de rol van ‘Rico de Chileen’. Richard R.’s advocaat Leon van Kleef zegt dat er onvoldoende bewijs is voor de betrokkenheid van zijn cliënt bij liquidaties.

De in Amsterdam-Noord opgegroeide Richard R. werd in oktober 2017 opgepakt in Chili en in maart 2018 uitgeleverd aan Nederland op verdenking van drugshandel, witwassen en wapenbezit. Eind februari maakte het OM bekend ‘Rico de Chileen’ te gaan vervolgen voor liquidatieopdrachten, maar welke dat zijn is nog niet bekend.

Nieuw rechtshulpverzoek

Als Nederland hem wil vervolgen voor moorden dan moet hiervoor aan Chili een aanvullend rechtshulpverzoek worden gedaan met informatie over de moorden waarbij Richard R. betrokken zou zijn. Volgens advocaat Van Kleef was er aan het begin van de week nog geen nieuw rechtshulpverzoek gedaan aan Chili.

In mei schreef Crimesite al in een uitgebreid artikel dat het OM de kaarten tegen Rico nog niet op tafel legt en het nog afwachten is of er genoeg bewijs tegen hem is voor vervolging voor moorden.

Zie ook:

Wat er vaststaat over Rico (en wat niet)