Nam de seriemoordenaar ook Dyora mee?

Het coldcase team van de politie Oost-Nederland heeft een onderzoek naar de moord in 2001 op een prostituee heropend, zo bleek dinsdagavond in Opsporing Verzocht. Op dinsdag 17 juli van dat jaar is het bijna geheel ontkleedde lichaam 26-jarige Dyora Bosgra gevonden in de bosjes van parkeerplaats “Lucasgat” langs de A1 bij Apeldoorn.

Groningen en Rotterdam

Dyora Bosgra was een prostituee die al op jonge leeftijd verslaafd was geraakt aan harddrugs. Ze werkte eerst in Groningen en later in Rotterdam. In 2015 is opnieuw een uitgebreid dna-onderzoek gedaan naar een mogelijke dader. De politie zegt dat mogelijk mensen die eerder niet durfden of wilden verklaren, nu wel bereid zijn informatie te geven. Bijvoorbeeld mensen die destijds omgingen met Dyora – die ook wel bekend was onder de namen Deborah en Sandra.

Suikeroom

Dyora Bosgra heeft de dag voor ze gevonden werd, aan mensen verteld dat ze naar Apeldoorn zou gaan met een klant, maar die klant is nooit gevonden. Ze besteedde in de periode kort voor haar dood ineens extra aandacht aan haar kleding en uiterlijk. De politie vraagt zich af of bij iemand bekend is of ze misschien in die tijd een vaste klant had die optrad als een “suikeroom”. In de vroege ochtend van maandag 16 juli – de dag voor de gevonden werd – is ze voor het laatst gezien bij opvangcentrum Keetje Tippel in Rotterdam. Ze was daar bij een dealer, en ook nog bij een vaste klant in een destijds al oudere lichtkleurige 4-deurs Mercedes. De politie wil ook graag in contact komen met die klant.

Voortvluchtige seriemoordenaar

De reden dat de zaak nu is heropend is niet helemaal duidelijk. De coördinator van het coldcase team zegt: ‘De familie van Dyora Bosgra heeft recht op antwoorden zodat zij de moord een plaatsje kunnen geven. Daarom doen wij nogmaals een poging om deze zaak op te lossen’. Dat sluit niet uit dat er inmiddels een nieuwe stukje aan informatie is binnengekomen waar de politie hoopvol over is.

De recherche in onder meer Rotterdam en Groningen doet de laatste jaren onderzoek naar 85 onopgeloste prostitutiemoorden in Nederland. Men is op zoek naar een voortvluchtige seriemoordenaar die zeker tien jaar lang in Rotterdam opereerde. Vaststaat dat deze tussen 1989 en 1999 vijf prostituees afslachtte. De moord op Bosgra uit 2001 zou misschien passen die dat rijtje.

De beloning voor de tip die deze zaak oplost staat nog open: 15.000 euro.