Drugsgeneraal: wiet met rust laten

De generaal die aan het hoofd staat van politie in Colombia wil toe naar een legalisering van het gebruik van drugs. Dat heeft hij vorige week gezegd in een interview met de Colombiaanse krant El Tiempo. De 55-jarige Oscar Naranjo vindt onderscheid moet worden gemaakt tussen de gevaren van verschillende soorten drugs. Daarom kan het gebruik van marihuana zonder problemen worden toegestaan. De uitspraken zijn opmerkelijk. 

Naranjo heeft als keiharde drugsbestrijder decennialang met de Amerikaanse Drug Enforcement Administration (DEA) samengewerkt.

Naranjo, die dit jaar in juli afscheid neemt, zegt dat voortgang op de huidige weg ‘een halt moet worden toegeroepen’ Volgens hem is het tijd voor ‘discussie over nieuw beleid rond de preventie en de vervolging van drugs.’

Hij blijft wel voorstander van bestrijding van hard drugs, waarvoor volgens hem geld en menskracht vrijkomt als de politie niet meer achter de marihuana aan hoeft.

In Latijns-Amerika is de visie op drugsbeleid aan het veranderen: van keiharde repressie naar vormen van legalisering of voorzichtige regulering.

Eerder liet de Colombiaanse president Juan Manuel Santos, net als andere Latijns-Amerikaanse leiders weten dat hij de huidige war on drugs heilloos vindt.