‘Nationaal opererende ploeg inbrekers opgerold’

De politie zegt dat een groep inbrekers die door het hele land inbraken pleegde is aangehouden. De afgelopen maanden zijn negen mannen die worden verdacht van inbreken bij bedrijven of het helen van gestolen spullen aangehouden.

Top-600

Ze zouden tientallen inbraken in het hele land hebben gepleegd. Het onderzoek kwam op gang nadat er in april 2016 een achtervolging plaatsvond van bedrijfsinbrekers in Oost-Nederland. Een verdachte werd aangehouden, van een andere persoon werd dna aangetroffen in de auto. Die tweede verdachte bleek in Amsterdam tot de top-600 van jonge criminelen te behoren. De recherche van district Amsterdam Centrum-Noord heeft daarom de zaak opgenomen.

BMW

Uit het onderzoek dat volgt, blijkt dat een verdachte regelmatig gebruik maakt van een snelle BMW. De auto blijkt gestolen te zijn en voorzien van valse kentekens. Nader onderzoek richt zich onder andere op bewakingsbeelden van getroffen bedrijven, observatie van de BMW en forensisch sporenonderzoek. Er komen meer verdachten in beeld. Op 31 oktober hielden agenten de eerste twee verdachten aan. Bij de doorzoeking van de woning werd een vuurwapen aangetroffen. In de maanden daarna zijn nog vier verdachten aangehouden.

iMacs en goederenlijsten

Tijdens het onderzoek komen dan ook mannen in beeld die vermoedelijk de gestolen spullen helen. Twee van hen worden aangehouden; bij hen thuis vinden rechercheurs vele gestolen goederen, waaronder iMacs, MacBooks en goederenlijsten. Op 13 maart wordt de derde verdachte van heling aangehouden. Ook hier troffen agenten gestolen waar aan, waaronder een die nacht daarvoor gestolen iMac. De gedupeerden wisten op dat moment nog niet dat hun apparatuur was ontvreemd. Drie verdachten van inbraak zitten op dit moment nog vast. Alle verdachten zullen zich op een later moment voor de rechter moeten verantwoorden.