‘Ndrangheta groter dan McDonald’s én Ikea

De zuid-Italiaanse maffiaclan 'Ndrangheta zet meer geld om dan de McDonald's en Ikea samen. Uit een studie van onderzoeksinstituut Demoskopika blijkt dat de 'Ndrangheta meer dan 53 miljard euro omzet met onder meer drugshandel en het illegaal afval dumpen. McDonalds komt niet verder dan ruim 20 miljard euro, Ikea blijft steken op bijna 28 miljard.

De drugshandel is de lucratiefste handel van de 'Ndrangheta, en zou 24,2 miljard euro opleveren. Het illegaal dumpen van afval is een goede tweede met 19,6 miljard. Ook verdient de  'Ndrangheta goed met afpersing (2,9 miljard) en gokken (1.3 miljard euro). Wapenhandel, prostitutie, verkoop van namaakproducten en mensenhandel leverden bij elkaar minder dan een miljard op.

3,5 procent van Italiaanse economie

De totale omzet van de  'Ndrangheta is even groot als 3,5 procent van het officiële Italiaanse  Bruto Nationaal Product, het bedrag dat een heel land in een jaar legaal verdient.

Eind 2012 berekende Interpol dat de 'Ndrangheta ongeveer 44 miljard euro omzet, waarvan zo'n 60 procent met drugshandel werd verdiend. Voornamelijk met cocaïne zou de maffiaclan veel verdienen.

Dertig landen

Uit het recente onderzoek blijkt dat de 'Ndrangheta in dertig landen over de hele wereld verspreid is. De clan zou zo'n 400 handlangers hebben, die weer zo'n 60.000 man voor zich laten werken die niet direct bij de 'Ndrangheta betrokken zijn.

Het onderzoeksbureau berekende de omzet van de 'Ndrangheta op basis van documenten van het Italiaanse ministerie van Binnenlandse Zaken, de maffia-commissie van het parlement en de nationale taskforce van de politie die de maffia moet bestrijden.