‘Ndrangheta al jaren actief in de bloemen

De Zuid-Italiaanse ‘Ndrangheta is al jaren actief op de bloemenveiling van Aalsmeer, aldus Het Parool. Volgens de krant zijn tientallen bloemenhandelaren en transporteurs opgelicht waardoor een miljoenenschade is ontstaan.

Gewaarschuwd

Deze week zijn in Nederland en Italië 46 arrestaties verricht. In maart deden politie en FIOD al doorzoekingen in drie bloemenbedrijven in Aalsmeer en zes woningen in Aalsmeer, Amsterdam, Kudelstaart en Rijsenhout. De zaak is begonnen met informatie uit Italië dat in de regio Amsterdam zou worden geliquideerd die op de bloemenveiling werkte. De Amsterdamse recherche begon een onderzoek en “maakte de zaak stuk” door het beoogde doelwit te waarschuwen en de vermoede daders te laten weten dat ze beter van hun plan konden afzien. Toen een onderzoeksteam van de Landelijke Recherche aanwijzingen vond dat de clan de man alsnog wilde laten vermoorden werd opnieuw gewaarschuwd.

Grote bestellingen

Onder de arrestanten zijn drie broers (42, 50 en 52 jaar oud) die in Aalsmeer wonen en zouden behoren tot de Crupi-clan van de ‘Ndrangheta. De ‘Ndrangheta won het vertrouwen van bloemenhandelaren door kleinere bestellingen keurig te betalen en in de aanloop naar Italiaanse feestdagen heel grote bestellingen te doen via bedrijven die ze na levering van de bloemen failliet liet gaan. Deze orders bleven onbetaald. Per geval varieerde de schade van tienduizenden euro’s tot tegen de twee miljoen. De verdenkingen die nu spelen zijn oplichting, valsheid in geschrifte, faillissementsfraude via ‘plof-bv’s’, fraude via zogeheten btw-carrousels en witwassen.

Chocola

Meer dan tien Nederlandse bedrijven hebben aangifte gedaan en zijn ook ondernemingen inmiddels failliet gegaan. De ‘Ndrangheta bleek ook schuldig aan een diefstal van een partij chocolade ter waarde van tegen de 12 miljoen euro. Het onderzoek door de Landelijke Recherche heeft bijna anderhalf jaar geduurd. Dat de maffia op het logistieke knooppunt van de bloemenveiling actief was baarde de Nederlandse opsporingsdiensten grote zorgen. De politie vermoedt dat de clan  tussen de bloemen mogelijk ook cocaïne exporteerde. Tijdens de invallen is 17 kilo cocaïne gevonden.