‘Ndrangheta-topper gearresteerd

In Rome heeft de Italiaanse politie dinsdag Vincenzo Crisafi (34) aangehouden. Crisafi zou een spil zijn in een deel van de Calabrese maffiagroep 'ndrangheta. Het netwerk van de 'ndrangheta wordt gezien als de grootste importeur van cocaïne van Zuid-Amerika in Europa. Crisafi zou met name daarin een rol hebben gespeeld. Hij zou hebben gecoördineerd tussen twee groepen van 'ndrangheta families die in Nederland en Duitsland werken. Hij was sinds juli 2013 voortvluchtig.

Rotterdam

Volgens de Italiaanse politie liet het netwerk de afgelopen jaren grote hoeveelheden cocaïne binnenkomen via de haven van Rotterdam, en via Napels, Salerno, Genua en Gioia Tauro, de haven van Calabrië. In het onderzoek is sinds 2011 is vier ton cocaïne in beslag genomen en er zou ongeveer 800 miljoen euro door de groep zijn omgezet. 

Via Appia

Crisafi is geboren in Locri en woonde in San Luca, een dorpje van ruim 4.000 inwoners waar bijna de gehele mannelijke bevolking banden met de georganiseerde misdaad zou hebben. De bekende clan Strangio-Nirta komt uit San Luca. Crisafi zou op straat zijn herkend door politiemensen in de zuidelijke stadswijk San Giovanni bij de beroemde Via Appia. Hij bood geen verzet bij zijn arrestatie.