‘Ndrangheta investeert in media

De 'Ndrangeta nestelt zich steeds meer in de bovenwereld, ook in landen als Nederland. Dat heeft één van de vooraanstaande anti-maffia officieren van justitie in Italië gezegd tegen Euronews. Nicola Gratteri is aanklager in Reggio Calabria in Calabrië, de bakermat van de 'Ndrangheta. Volgens Gratteri belegt deze groep de winst, uit met name de internationale cocaïnehandel, in hotels en onroerendgoed in landen als Nederland, Duitsland en België. 

Immigranten

‘Ndrangheta, of ‘Onorata Società’, een verzamelnaam voor een reeks min of meer onafhankelijk opererende families of clans, is interntationaal de meest vertakte Italiaanse maffia. Met name in de cocaïnehandel naar en binnen Europa is de 'Ndrangheta sterk. In andere Europese landen maken ze gebruik van daar vaak al generaties gewortelde Italiaanse immigranten. In Duitsland, Spanje, Nederland, Frankrijk, België en Zwitserland zijn sterke banden aanwezig.

44 miljard

In 2008 was er een internationale politieactie tegen deze groep waarbij 16.000 kilo coke en 57 miljoen dollar in cash in beslag werden genomen bij 200 verdachten. Maar dat was volgens aanklager Nicola Gratteri nog maar een schijntje. Hij schat de waarde van de bezittingen van 'Ndrangheta in Europa rond 44 miljard euro, tweederde van dat geld is afkomstig uit coke-handel.

Publieke sector

‘Ndrangheta investeert in afvalverwerking, energie en andere bedrijvigheid, waarbij soms in het geheim wordt samengewerkt met geledingen van de publieke sector. Gratteri: 'Het is vandaag de dag veel moeilijker om de maffia te bestrijden omdat die werkt in de marge van onze publieke sector. De maffia is aanwezig en onderdeel van de zakenwereld. (…) Als de maffia investeert in onroerend goed of horeca dan hebben ze er belang bij dat criminaliteit daar wordt weggehouden.'

Media

Meest verontrustend vindt Gratteri de investeringen van 'Ndrangheta in de media. 'Ze kopen kranten en televisiezenders. Het is duidelijk dat de media invloed hebben op hoe mensen denken, bijvoorbeeld over een bepaald bouwproject waar de maffia in heeft geïnvesteerd.' Gratteri noemt dat soort invloed een bedreiging voor de democratie omdat het ook politieke consequenties heeft, met name op plaatselijk niveau.