Nebraska schaft de doodstraf af

De Amerikaanse staat Nebraska heeft de doodstraf afgeschaft. Het congres stemde met een grote meerderheid in met het afschaffen van de zwaarste straf: 35 stemmen op een totaal van 47. De doodstraf werd in de Amerikaanse staat al sinds 1997 niet meer uitgevoerd, maar er zitten wel elf mensen op death row.

De Republikeinse gouverneur had gewaarschuwd zijn veto te gebruiken als het congres met de afschaffing in zou stemmen, maar de meerderheid was zo groot dat het veto niet meer geldig was. Het waren voornamelijk de conservatieven die de doodstraf af wilden schaffen, omdat het de staat te veel macht geeft en de straf te duur is.

Vuurpeloton

De doodstraf staat in de Verenigde Staten onder druk. Nu kan die nog in 32 staten worden opgelegd. Ook de federale overheid heeft die bevoegdheid. Maar omdat Europese farmaceutische bedrijven geen middelen voor executies meer willen leveren, wordt er geëxperimenteerd met andere medicijnen. Dat is meerdere keren uit de hand gelopen, waardoor het veel te lang duurde voordat terdoodveroordeelden overleden. Ze leden bovendien veel pijn.

Er loopt daarom een zaak bij het Amerikaanse Hooggerechtshof. Dat bepaalt binnenkort of de doodstraf nog wel met medicijnen mag worden uitgevoerd. Veel staten hebben tot die tijd de doodstraf tijdelijk opgeschort. De staat Utah heeft het vuurpeloton weer ingevoerd.