Nederland arresteert Belgische ‘drugsbaron’

Op verzoek van de Belgische justitie heeft de Nederlandse politie dinsdag Antwerpenaar Abdelhakime D. (61) opgepakt en overgeleverd aan België. Daar wordt hij verdacht van grootschalige cocaïnehandel.

12 huiszoekingen

Volgens het Openbaar Ministerie in Antwerpen loopt er al sinds 2016 een onderzoek naar de familie van D. In het dossier zitten onder meer teleoontaps en observaties. Op 17 december 2018 waren gelijktijdig 12 huiszoekingen en werden zes mensen opgepakt. Bij die doorzoekingen werden ook drugs gevonden en zijn uiteindelijk vier cafés verzegeld.

Niet aangetroffen

De organisatie zou geleid worden door twee broers D., van 61 en 59, en hun neef van 31. Bij de eerdere poging werd de 61-jarige D. niet aangetroffen. Uit het verdere onderzoek is gebleken dat hij naar Marokko was gevlucht en een tijd later naar Nederland is gegaan. Daar werd hij dinsdag gearresteerd. Vrijdag buigt de raadkamer zich over de aanhouding.

Volgens het Antwerpse parket werden illegale winsten die de organisatie verwezenlijkte door drugshandel en mensenhandel stelselmatig doorgesluisd naar Marokko.

Zus

De 48-jarige zus van de twee vijftigers zou in Marokko de financiële touwtjes in handen hebben. De familie bezit huizen, appartementen en gronden in Al Hoceima, Imzouren en Fez. Tijdens een rogatoire commissie is er eerder dit jaar in Marokko beslag gelegd op 7 onroerende goederen.

Eindhoven

De verdachten hebben ook geld geïnvesteerd in de legale economie. Zo zegt het Antwerpse parket dat er sprake van bezit van een taxibedrijf in Eindhoven, een bakkerij in Marokko en een firma dat zich in Nederland bezig houdt met mantelzorg, in realiteit zou de organisatie daarvan alleen de subsidies opstrijken.

In België heeft de hoofdverdachte een uitkering. Abdelhakime D. werd in 2004 al eens veroordeeld voor cocaïnehandel. Hij moet de Belgische staat nog 2,2 miljoen euro aan verbeurd crimineel vermogen terugbetalen.