Nederland en Marokko tekenen uitleveringsverdrag

Nederland en Marokko tekenen uitleveringsverdrag

Demissionair minister van Justitie Dilan Yesilgöz heeft in de Marokkaanse hoofdstad Rabat een uitleveringsverdrag met Marokko ondertekend. Dit verdrag regelt het wederzijds overdragen van verdachten en veroordeelden. Tot nu toe gebeurde dit alleen bij hoge uitzondering, in aparte gevallen.

Sneller

Personen kunnen binnenkort sneller worden uitgeleverd voor de behandeling van een rechtszaak of het uitzitten van een straf.

Er is al ruim tien jaar een rechtshulpverdrag tussen de landen, waardoor bijvoorbeeld rechercheurs verdachten kunnen verhoren in het andere land.

Marokko en Nederland hebben meer dan een jaar onderhandeld over het uitleveringsverdrag. Het moet komende zomer nog worden goedgekeurd in de Tweede Kamer.

Witwassen

Er is nog voortgaand overleg tussen beide landen over de aanpak van georganiseerde criminaliteit, met name waar het gaat om het afpakken van crimineel vermogen, ondergronds bankieren en witwassen.

Of de samenwerking tussen rechercheteams zich ook zal uitstrekken tot gezamenlijk onderzoek naar drugshandel is onbekend.