Nederland haalt server Sky ECC offline

In een grootschalig internationaal onderzoek heeft de Nederlandse politie dinsdag de server van Sky ECC offline gehaald. Er zijn in Nederland en België vele tientallen arrestaties geweest. Net als eerder bij de hack van EncroChat in 2020 heeft de politie enkele maanden live meegelezen met gebruikers, vanaf medio februari van dit jaar tot vandaag. Het onderzoek onder codenaam Argus begon in 2018 in een samenwerkingsverband tussen landelijke en Amsterdamse recherche.

28 vuurwapens

Sky was een berichtendienst waarmee met Blackberry’s en smartphones versleutelde berichten konden worden verstuurd. Veel criminelen maakten gebruik van Sky zo bijkt uit eerdere politieonderzoeken. De politie zegt dat het “Argus”-onderzoek  tot in detail zicht heeft gegeven in de versleutelde communicatie van criminele organisaties.

Opsporingsdiensten zijn er in geslaagd toegang te verkrijgen tot honderden miljoenen berichten van gebruikers van Sky ECC. De server van Sky ECC is vandaag offline gehaald en in beslag genomen door de Nederlandse autoriteiten. Bij een reeks politieacties, ook in samenwerking met de FIOD, zijn vandaag in heel het land dertig aanhoudingen verricht en 75 woningen en kantoren doorzocht. Daarbij is in Rotterdam beslag gelegd op 28 vuurwapens.

Harddrugs

Eerder al leidde het onderzoek Argus tot de onderschepping van grote hoeveelheden harddrugs. Het gaat om internationale inbeslagnames van duizenden kilo’s cocaïne, heroïne en hasj. Daarnaast zijn er meerdere wapens in beslag genomen en drugslabs ontdekt en ontmanteld en zijn miljoenen euro’s in beslag genomen. Bij de eerdere acties zijn in Nederland 43 verdachten aangehouden. Ook in België zijn vandaag op grote schaal aanhoudingen verricht en huiszoekingen gedaan.

De opvallende reeks inbeslagnames van grote partijen hasj in Marokko van afgelopen week zou ook samen kunnen hangen met de Sky-hack, maar dat is niet bevestigd door de politie.

Overtreffende trap

In vergelijking met de hack van EncroChat spreekt de politie nu van ‘de overtreffende trap’. Veel gebruikers van EncroChat zijn vorig jaar overgestapt naar Sky ECC. Het bedrijf is inmiddels wereldwijd de grootste aanbieder van cryptocommunicatie met zo’n 70.000 gebruikers. In Nederland zijn ongeveer 11.000 Sky-accounts toegewezen aan Nederlandse gebruikers. EncroChat had wereldwijd in 2019 ongeveer 55.000 gebruikers, schatte de politie.

Stand-by

Tijdens de zogenoemde “live-fase” van het meeluisteren met Sky-gebruikers zijn alleen al in Nederland tientallen geplande ernstige geweldsdelicten, waaronder ontvoeringen, liquidaties en schietpartijen voorkomen, zegt de politie. Enkele honderden politiemensen van alle eenheden hebben de afgelopen maanden stand-by gestaan en zijn ingezet om opvolging te kunnen geven aan de onderschepte berichten. Het zwaartepunt lag bij de rechercheurs van de eenheid Amsterdam en de landelijke eenheid.

Het Team High Tech Crime had een sleutelrol in de grootschalige operatie. Binnen het Openbaar Ministerie leidden officieren van justitie van het landelijk parket en het Openbaar Ministerie Amsterdam het onderzoek.

Datawarehouse

Honderden miljoenen berichten worden in een datawarehouse opgeslagen en onderzocht. De resultaten hebben volgens de politie op dit moment al cruciale informatie opgeleverd voor verschillende belangrijke strafrechtelijke onderzoeken.

De verkregen informatie zal naar verwachting de komende tijd zijn weerslag hebben op de georganiseerde misdaad. De informatie uit Argus wordt net als de Encro-informatie ook gedeeld met een groot aantal buitenlandse opsporingsdiensten.

Wat de verdenking tegen Sky ECC was zegt de politie niet. In het geval van EncroChat ging het om de verdenking van een criminele organisatie die witwaste en facilitair was aan de georganiseerde misdaad.

Lees een reconstructie van de politie-hack op EncroChat:

Sommige Encro-gebruikers verwijderden oude berichten niet

EncroChat: de reconstructie van de hack (UPDATE)