‘Nederland is veiliger geworden’

Nederland is het afgelopen jaar veiliger geworden. Dat blijkt uit de Misdaadmeter van het Algemeen Dagblad. De krant heeft alle misdaadcijfers verzameld, elk misdrijf krijgt een bepaald gewicht naar ernst van het misdrijf en de impact op de slachtoffers. Het aantal overvallen is vorig jaar met 13 procent afgenomen, maar ouderen worden vaker in hun eigen huis overvallen.

Afgelopen jaar werd er 200 keer een woningoverval bij 55-plussers gepleegd, in 2011 was dan nog 180 keer. In totaal werden elke week zo'n tien woningen overvallen. Daarnaast blijkt uit de cijfers dat er ook minder straatroof voorkomt, terwijl zakkenrollers weer actiever zijn.

Ook stijgt het aantal woninginbraken: in 2012 waren dat er 91.153, een stijging van 2,6 procent ten opzichte van 2011. Landelijk politiechef Gerard Bouman zegt tegen het AD dat het inbrekers de afgelopen jaren dan ook niet moeilijk is gemaakt.

Bouman stelt dat de preventiemiddelen als goed hang- en sluitwerk achterwege blijft, mede door de crisis. 'Ik kan niet met droge ogen tegen een bijstandsmoeder met twee kinderen zeggen dat ze haar sloten moet vervangen', aldus Bouman. 'Die is blij als ze eten op tafel kan zetten.'

Uit de analyse van het AD blijkt dat Amsterdam de onveiligste stad van het land is. Dat zou voornamelijk komen door het hoge aantal inbrekers en zakkenrollers dat in het stad actief is.

Gemeentewoordvoerder Bartho Boer stelt dat dat de keerzijde is van de vele toeristen die op Amsterdam afkomen. Rotterdam en Eindhoven zijn de nummer twee en drie op de lijst van het AD.

Landelijk politiechef Gerard Bouman zegt in de krant dat het eerste periode van 2013 gunstig is verlopen. In de eerste vier maanden van 2013 zouden er een kwart minder overvallen en 20 procent minder straatroven zijn geweest.