Nederland krijgt ‘dronepolitie’

De Nederlandse justitie is bezig met de oprichting van een Unammned Aerial Services-afdeling (UAS), een aparte organisatie voor drones. Daarvoor worden enkele medewerkers van de politie opgeleid. Dat blijkt uit antwoorden van de minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten op vragen van D66.

Vorig jaar werden al 81 vluchten met drones die waren uitgerust met dag- en nachtcamera’s boven Nederland uitgevoerd. Defensie heeft 75 van die onbemande vliegtuigjes, die op 33 meter hoogte onder meer mensenmassa’s in de gaten kunnen houden.

Op verzoek van een burgemeester of officier van justitie kan een aanvraag worden ingediend bij Defensie om een drone te lenen. Een burgemeester kan zo’n verzoek indienen voor ‘het handhaven van de openbare orde’. Daarnaast heeft de politie zelf ook ‘enkele’ onbemande vliegtuigjes. De camera’s van de drones zijn volgens Opstelten niet scherp genoeg om gezichten te kunnen herkennen.

Wietkwekerijen

De drones werden ook ingezet bij enkele onderzoeken naar wietkwekerijen. Opstelten zegt dat de beelden van de drones bij deze onderzoeken hebben geleid tot vervolging. Ook zijn er met een warmtecamera meerdere plantages gevonden.

Daarnaast kunnen drones ook worden ingezet om terreinen af te zoeken of sporen bij inbraken of andere misdrijven te vinden. Op die vlakken lijkt de drone echter niet erg effectief: Opstelten noemt geen enkel geval waarin de drone een belangrijk aandeel had in dergelijke onderzoeken.

Vaker drones gebruiken

Desondanks zijn de vluchten die afgelopen jaren hebben plaatsgevonden, een begin van het gebruik van drones. De politie is volgens Opstelten bezig met een ‘politiebrede visie’ op het gebruik van drones.

Opstelten verwacht dat het gebruik van drones toe gaat nemen. Op dit moment volgen enkele medewerkers van de politie de Basistraining Rotorcraft UAS-vlieger bij het Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratirum in Amsterdam.

‘Nieuwe wetgeving’

Kamerlid Gerard Schouw van D66 wil een hoorzitting in de Tweede Kamer met deskundigen om de wetgeving aan te passen. ‘De inzet van de toestellen gebeurt op basis van wetgeving waarin het woord drone niet één keer voorkomt’, aldus Schouw. ‘Er moet precies duidelijk worden wat de politie wel en niet mag met die drones, anders dreigt de privacy van burgers teveel te worden aangetast.’

Er is daarnaast onduidelijkheid over hoe lang de beelden van de drones bewaard mogen blijven. In principe worden de beelden verwijderd, maar als die relevant zijn voor strafrechtelijk onderzoek mogen ze worden bewaard. Schouw wil weten wanneer de beelden in dat geval verwijderd moeten worden.

Lees ook:

Amsterdamse politie stopt met drones

Drones gaan jagen op criminelen

Gsm-afluisteren vanuit de lucht