Nederland mag verdachte uitleveren aan VS

Nederland mag de 44-jarige Marc W. uitleveren aan de Verenigde Staten (VS). Dat heeft de voorzieningenrechter in Den Haag woensdag bepaald. W. wordt in de VS verdacht van het online handelen in drugs. W. had zelf een kort geding aangespannen om zijn uitlevering te voorkomen.

De 44-jarige Marc W. wordt verdacht van internationale drugshandel. Hij zou onder meer lsd en wiet hebben verkocht aan DEA-agenten die zich voordeden als geïnteresseerde kopers.

Bart Stapert, de advocaat van W., zei eerder in De Telegraaf dat agenten van de Drugs Enforcement Agency (DEA in de VS zich niet aan de regels hebben gehouden. Hij probeerde namen zijn cliënt via een kort geding tegen de Nederlandse staat een uitlevering te voorkomen.

'De voorzieningenrechter vindt de uitlevering toelaatbaar omdat naar zijn oordeel er geen dwingende redenen zijn of nieuwe informatie naar boven is gekomen op basis waarvan hij de verzochte uitlevering zou kunnen verbieden. Er is daarnaast sprake van een bestaand uitleveringsverdrag, waarbij de voorzieningenrechter overweegt dat er geen aanleiding bestaat af te wijken van het vertrouwensbeginsel tussen Nederland en de VS', aldus de Haagse rechtbank.

Marc W. zou in de VS levenslang kunnen krijgen voor de feiten waar hij van verdacht wordt.