Nederland nam 49 paspoorten in

De Nederlandse overheid heeft tot nu toe 49 paspoorten ingenomen van mogelijke jihad-reizigers. Dat heeft ministerie Opstelten van Veiligheid en Justitie gezegd in het televisieprogrammaWNL op Zondag. In 41 gevallen ging het om mensen die naar bijvoorbeeld Syrië of Irak wilden vertrekken.

Terugkeren

Het paspoort van de overigen is ingetrokken om te voorkomen dat die strijders kunnen terugkeren naar Nederland. De overheid heeft de uitkering van dertig mensen stopgezet en van twaalf mensen zijn alle financiële tegoeden bevroren. Dat laatste is mogelijk als er sterke aanwijzingen zijn dat mensen betrokken zijn bij een terroristische organisatie. Onder de ongeveer 140 Nederlanders die zijn uitgereisd, zijn er nu meer dan dertig teruggekeerd. Zeker twee van hen zitten vast.

Onderzoeken

Er lopen momenteel dertig strafrechtelijke onderzoeken maar er zijn veel meer verdachten omdat er per onderzoek meerdere zijn. Opstelten zei te verwachten dat het aantal strafrechtelijke onderzoeken nog toeneemt. Hij vindt dat het Openbaar Ministerie een rol moet spelen om te voorkomen dat potentiële terroristen uitreizen.

Zorgelijk

Opstelten vindt de terreurdreiging in Nederland wel zorgelijk, maar hij zegt niet bang te zijn. In het AD stond gisteren een foto van Opstelten die in de metro zat. ‘Dat was niet voor de foto’, zei Opstelten. Hij zei altijd met de metro naar het concert te gaan.