Nederland nog steeds leidend in xtc-productie

Nederland is nog steeds het no.1 productieland voor synthetische drugs in Europa. Dat blijkt uit cijfers (over 2017) van het Europees Waarnemingscentrum voor Drugs en Drugsverslaving (EMCDDA). Alle laboratoria die in Europa werden opgerold, stonden in Nederland en alle PMK (xtc-grondstof) die in beslag werd genomen, werd ook in ons land gevonden.

PMK/BMK

De in beslag genomen hoeveelheden van zowel PMK, als niet-geregistreerde chemische stoffen voor de productie van xtc, namen in 2017 toe. Daarnaast werden in Nederland grote hoeveelheden BMK in beslag genomen, een grondstof voor amfetamines, wat bevestigt dat ons land een centrale rol speelt bij de productie van synthetische drugs in de Europese Unie.

Cocaïne

Uit het rapport van  het EMCDDA blijkt ook dat cocaïne flink in de lift zit. In 2017 bereikte het aantal inbeslagnames van cocaïne en de in beslag genomen hoeveelheid in de Europese Unie een recordhoogte, met meer dan 104.000 gerapporteerde inbeslagnames, goed voor 140.000 kilo. Dat vertegenwoordigt een straatwaarde van 7 miljard euro.

Zuiverheid

De hoeveelheid in beslag genomen cocaïne oversteeg het eerdere hoogtepunt dat in 2006 werd opgetekend en was een verdubbeling van de hoeveelheid die in 2016 werd onderschept. In Nederland  werd 14.600 kilo in beslag genomen. Bovendien neemt de zuiverheid van cocaïne toe. De verkoopprijs van cocaïne is stabiel gebleven. Samen wijzen deze indicatoren erop dat de beschikbaarheid van cocaïne een recordhoogte heeft bereikt.

Crack

De nieuwe beschikbare gegevens wijzen er ook op dat het gebruik van crack, een vorm van cocaïne die kan worden gerookt, in opmars is. Sinds 2014 worden stijgingen gemeld in het aantal mensen dat crack gebruikt en dat zich meldt voor behandeling in België, Ierland, Frankrijk, Italië, Portugal, evenals het Verenigd Koninkrijk, het Europese land dat het meest in verband wordt gebracht met crackgebruik.

Hier het hele rapport (PDF)