Nederland op achterstand als gidsland voor wiet

Nederland verliest in snel tempo zijn koppositie als meest liberale land voor het gebruik van cannabis. Dat concludeert de Amerikaanse tv-zender CNBC in een reportage over Amsterdamse coffeeshops en het Nederlandse gedoogbeleid. De VS en Canada lopen nu voorop. Video na de break.

CNBC bezocht de Green House in Amsterdam, die jarenlang werd onderscheiden als de beste coffeeshop van de stad. De zender constateert dat Nederland jarenlang voorop liep met het gedoogbeleid waarbij de aanschaf en consumptie van wiet voor persoonlijk gebruik is toegestaan.

Inhaalslag

Maar Amerika en Canada halen ons land in hoog tempo in. Daar wordt niet alleen het gebruik van cannabis gelegaliseerd, ook de productie. Tientallen bedrijven produceren op industriële schaal wiet en verkopen het aan de consument. En niet alleen in de vorm van rookwaar. Ook frisdranken met toegevoegde THC nemen een enorme vlucht. Zodanig dat zelfs bedrijven als Coca Cola en Heineken plannen hebben om te investeren in deze ondernemingen.

Why Amsterdam’s jealous of America’s weed industry from CNBC.

De cannabis industrie groeit als kool en trekt in Amerika ook veel investeerders aan, die aandelen kopen in bedrijven die zich op deze markt begeven. Een markt die volgens de voorspellingen 150 miljard waard wordt. Op dezelfde zender, CNBC, liet beursgoeroe Jim Kramer deze week een waarschuwend geluid horen: ‘The marihuana companies are in a bubble’.

Cramer: ‘People are too excited’ about pot stocks—’it will end badly’ from CNBC.