Nederlandse illegale sigaretten zijn voor export

Nederlanders zijn minder illegale sigaretten gaan roken, maar er zijn wel meer illegale sigarettenfabrieken opgerold. Volgens tabaksproducent Philip Morris lijkt het er op dat de productie van illegale sigaretten van China naar Europa verschuift.

Tot 2013 werden er nauwelijks illegale sigarettenfabrieken gevonden, hoogstens één per jaar. Afgelopen jaar werden drie fabrieken gevonden, en geen kleintjes. Zo werden in een fabriek in Giessen zo’n 650.000 nepsigaretten en 6000 kilo tabak gevonden.

Strengere controles

De illegale sigaretten zijn niet voor de Nederlandse markt, want hier worden juist minder illegale sigaretten gerookt. KPMG keerde in dertig landen, waaronder Nederland, vuilnisbakken om en haalde daar de peuken uit om te kijken waar ze vandaan komen. Uit dat onderzoek blijkt dat er in 2014 zo’n 850 miljoen illegale sigaretten werden weggerookt in Nederland. Dat meldt het AD. In 2013 was dat nog 500 miljoen sigaretten meer.

De sigaretten gaan dus voornamelijk de grens over. Dat komt volgens Luk Joossens, tabaksexpert van de Belgische Stichting tegen Kanker, door de verscherpte controles aan de buitengrenzen van de EU. Daardoor wordt het aantrekkelijker om de productie te verplaatsen naar landen binnen de EU. Op de import van ruwe tabak en filters wordt nauwelijks gecontroleerd.

Hoge Britse accijnzen

De Nederlandse douane onderschepte in 2014 wel 17 miljoen illegale sigaretten minder dan vorig jaar. In 2014 werden in totaal 85 miljoen illegale sigaretten gevonden. Het grootste deel daarvan was bestemd voor Groot-Brittannië, waar hoge accijnzen op rookwaar worden geheven.