‘Nederland “sleutelrol” in cokehandel Los Zetas’

De Mexicaanse criminele organisatie Los Zetas verkocht in Europa op zeker moment in 2012 in zes dagen ter waarde van 63 miljoen euro aan cocaïne, ongeveer 2.100 kilo. Dat blijkt uit documenten die zijn gevonden in de computer van een man die in maart is aangehouden in Madrid.

Miljoenen

Dagblad El Pais heeft de documenten ingezien waarin nauwgezet de handel en betalingen in Europa in de periode 2012-1013 zijn bijgehouden. De honderden miljoenen staan geregistreerd in een Sony-laptop van Juan Manuel Muñoz Luévano, alias El Mono (foto), de veronderstelde vertegenwoordiger van Los Zetas in Europa. In de Word- en Excel-doumenten staan alle transacties geregistreerd, steeds ter waarde van rond de miljoen euro en voor een kiloprijs tussen de 32.000 en 34.000 euro. Ook staat vermeld op welke data en in welke luxe hotels in Mexico-stad de geldbedragen zijn afgeleverd.

Muñoz is een ondernemer die zowel in Mexico als in de Verenigde Staten eigenaar is van vele bedrijven. De Amerikaanse Drug Enforcement Administration (DEA) heeft Spanje om uitlevering van Muñoz gevraagd. Hij figureert in een onderzoek naar witwassen door de top van de Zetas in de VS.

Amsterdam

El Mono liet de verkooptransacties in Europa regelen door twee mannen met de bijnamen “Gallo” en “Hermano”. Volgens documenten van de Spaanse politie zou dat gaan om José Antonio Guzmán Retes en Said Rbib Erraoui. Die laatste is vermoedelijk een Marokkaan en is ook wel “Sami” genoemd. Veel transacties en ontmoetingen tussen de drie speelden zich af in Madrid. De Spaanse politie heeft daarvan beeld- en geluidsopnamen gemaakt.

Er zijn ook ontmoetingen, in ieder geval in 2012, in Amsterdam geweest. Muñoz had een ontmoeting in het Mariott Hotel. Volgens El Pais speelt Nederland een ‘sleutelrol’ in de activiteiten van de Zetas in Europa.

Said Rbib (“Sami”) was volgens de Spaanse politie de man die de distributie van de cocaïne binnen Europa regelde, maar ook zorgde voor communicatiemiddelen en (luxe)auto’s. Of Guzmán Retes en Rbib Erraoui ook zijn aangehouden blijkt niet uit het stuk van El Pais.