Nederland tapte toch zelf gesprekken

De de Nationale Sigint Organisatie (NSO) in Nederland heeft gegevens van 1,8 miljoen telefoongesprekken en sms-berichten verzameld. Dat blijkt uit een brief die naar de Tweede Kamer is gestuurd door de ministers Plasterk (Binnenlandse Zaken) en Hennis (Defensie). Plasterk zei eerder dat Nederland niets wist van de getapte gegevens. De VS zouden daar verantwoordelijk voor zijn geweest. 

Volgens de ministers gaat het om inlichtingen die werden verzameld in verband met terrorismebestrijding en militaire activiteiten van Nederland in het buitenland.

Het Duitse weekblad Der Spiegel publiceerde op 5 augustus vorig jaar een grafiek waaruit bleek dat 1,8 miljoen aan data-verkeer zou zijn gedeeld tussen de VS en Nederland. 'De bedoelde grafiek wijst op circa 1,8 miljoen records metadata die door de Nationale Sigint Organisatie (NSO) zijn verzameld in het kader van terrorismebestrijding en militaire operaties in het buitenland. Het betreft dus uitdrukkelijk data verzameld in het kader van de wettelijke taakuitoefening. De gegevens zijn rechtmatig gedeeld met de Verenigde Staten in het licht van internationale samenwerking op de hierboven genoemde onderwerpen', aldus de ministers in de brief aan de Tweede Kamer.

De brief is een draai van 180 graden van Plasterk. In oktober zei de minister nog in het programma Nieuwsuur dat de NSA de 1,8 miljoen telefoontjes had getapt. Hij benadrukte destijds dat de gegevens niet door Nederlandse inlichtingendiensten zijn verzameld.

Hij zei toen ook dat de regering daarvan niet op de hoogte is gesteld en dat de overheid dus niets wist van deze getapte gesprekken.

NSA zet afluisterapparatuur in computers

NSA slaat ook betalingsverkeer op