Nederland verbiedt qat

De drug qat wordt verboden. Dat hebben de ministers Leers van Immigratie, Integratie en Asiel, Schippers van Volksgezondheid en Opstelten van Justitie in een brief aan de Tweede Kamer aangekondigd. Het kabinet baseert het verbod mede op een onderzoek door het Trimbosinstituut naar qatgebruik in de Somalische gemeenschap in Nederland. Daaruit zou naar voren komen dat qat schade aan de gezondheid en ‘sociale en maatschappelijke problemen’ veroorzaakt.

Qat zijn verse blaadjes van de qatplant die door Somaliërs worden gekauwd.

Qat heeft een zekere verslavende werking. Bij matig gebruik levert het geen grote problemen op, maar uit het onderzoek blijkt dat bij zo’n tien procent van de gebruikers het gebruik wel problematisch is.

Ter vergelijking: het percentage gebruikers van alcohol met problematische klachten ligt tussen de 7 en 10%.

De ministers vinden dat de schade aan de gezondheid tot grote sociale en maatschappelijke problemen in de Somalische gemenschap leidt.

Gemeenten zouden grote overlast ervaren door de distributie, handel en gebruik van qat. Tevens veroorzaakt qat, volgens de ministers, sociaal-economische achterstand.

Andere landen hebben bij Nederland ervoor gepleit de qat te verbieden. De transportsector heeft de rijksoverheid erop gewezen schade te leiden doordat qat-zendingen soms worden onderschept.

Minister Schippers zal qat binnenkort opnemen op lijst II (softdrugs) van de Opiumwet. Daarmee worden handel en bezit strafbaar. In de meeste andere Europese landen is qat al verboden.

Dit is de brief van de ministers. Lees ook eerdere berichten over qat:

Nederlander opgepakt met qat 

‘Nederland centrum qathandel’ 

Transportsector leidt schade door qat