Nederland vraagt uitlevering vader Insya

Het Nederlandse Openbaar Ministerie heeft aan India een uitleveringsverzoek gedaan voor de vader van de ontvoerde peuter Insya. Dat bleek tijdens een regiezitting in de zaak van de mannen die de peuter precies een half jaar geleden in Amsterdam ontvoerden.

Acht verdachten

India heeft nog niet op het rechtshulpverzoek over Shehzad Hemani gereageerd. In de zaak zijn acht mannen verdacht. Enkelen zijn op vrije voeten, anderen zitten vast in het buitenland. Vader Shehzad Hemani is een rijke zakenman die in India woont. Verdachte Imran S., de neef van de vader, zit in uitleveringsdetentie in Teheran, Iran.

Alleen Robert B. (48) was woensdag op de zitting van de Amsterdamse rechtbank aanwezig. B. zou samen met de 59-jarige Erik S. door Shehzad Hemani zijn ingehuurd om hem te helpen met de ontvoering van zijn dochter, die bij zijn ex in de Amsterdamse Watergraafsmeer verbleef. B. werd tijdens de kidknap door buren overmeesterd.

Operatie Barney

De ontvoering van de peuter is mogelijk wel acht maanden voorbereid. De recherche vond informatie op een computer waarin kennelijk plannen werden uitgewerkt voor de “gezinshereniging”, onder de naam: Operatie Barney.

Insya is recent drie jaar geworden. Ze verblijft waarschijnlijk in Mumbai.

Alle berichten over de zaak.