Nederland vraagt Zwitserse bankgegevens

Nederland heeft de Zwitserse bank UBS gevraagd gegevens van Nederlandse rekeninghouders door te spelen. Dat schrijft de Zwitserse krant Le Temps. Het zou gaan om een onderzoek naar belastingontduiking en -ontwijking. 

Witwassen

Een dergelijk verzoek gebeurt zelden, alleen aan de Verenigde Staten, is ooit zo’n verzoek gehonoreerd. Zwitserland werkt niet mee als er rechtshulpverzoeken zijn die witwassen of belastingfeiten betreffen. Alleen ingeval van drugshandel of zwaardere misdrijven komen de Zwitsers over de brug. Dit verzoek komt van de Nederlandse Belastingdienst.

Belasting

USB is de grootste bank van Zwitserland. Volgens Le Temps willen de Nederlandse autoriteiten de gegevens hebben over Nederlanders die tussen februari 2013 en eind december 2014 een bankrekening hadden bij UBS en tegenover de bank niet hebben bewezen dat ze in Nederland belasting hebben betaald over hun vermogen. Voor rekeningen waar nooit meer dan 1500 euro op heeft gestaan heeft Nederland geen belangstelling.

Fishing expedition

In Zwitserland hebben experts tegenover Le Temps de wenkbrauwen gefronst. Ze spreken van een fishing expedition. Het is de vraag of de belastinggegevens in gecombineerde onderzoeken met het Nederlandse Openbaar Ministerie zullen kunnen worden gedeeld.