Nederlander (34) uitgeleverd aan Engeland voor smokkel AK-47

Een 34-jarige man uit Nederland is vorige week voor de rechtbank in het Verenigd Koninkrijk verschenen wegens poging tot invoer van een automatisch geweer en een Kalasjnikov. De Nederlander (Narada T.) werd vorige week door agenten van de National Crime Agency uitgeleverd aan Engeland.

T. werd vorige week uitgeleverd aan het VK, na een gezamenlijke operatie met de Nederlandse politie waarbij hij in maart in Amsterdam werd gearresteerd.

Kanaaltunnel

De uitlevering volgt op een NCA-onderzoek naar een inbeslagname bij de Kanaaltunnelterminal in Coquelles, Noord-Frankrijk, in maart 2020. De twee vuurwapens werden samen met ongeveer 100 stuks munitie door grensofficieren van Border Force gevonden in een gehuurde Mercedes-auto, bestuurd door de 33-jarige Steven D. uit Blackpool.

Meerdere smokkelpogingen

Zijn vriendin, de 32-jarige Chelsea Addison uit Walsall, werd later gearresteerd voor haar rol bij het organiseren van de smokkelpoging. De NCA denkt dat het paar mogelijk eerdere smokkelpogingen heeft uitgevoerd en wapens heeft geïmporteerd namens georganiseerde misdaadgroepen.

Elf jaar cel

Nederlander Narada T. wordt beschuldigd van het leveren van de wapens aan de Engelse man en vrouw, die beiden al zijn veroordeeld tot ruim elf jaar gevangenisstraf.

De NCA meldde maandag dat T. op woensdag 7 juni voor de rechtbank verscheen en vast moet blijven zitten tot de volgende zitting in Canterbury Crown Court op 10 juli.