Nederlander bekent online drugsverkoop

De Nederlander Marc Willems (45) heeft in de Verenigde Staten bekend schuldig te zijn aan het illegaal laten verhandelen van drugs via internet. De Los Angeles Times schrijft dat Willems door de Amerikanen wordt gezien als de initiatiefnemer van een onlinewinkel, waar mensen van over de hele wereld anoniem drugs konden bestellen. Willems begon de online winkel in 2006 waar handelaren producten leverden: Adamflowers. Het ging onder meer om stoffen als LSD en MDMA. 

Western Union

Willems die het netwerk runde kreeg een commissie per geslaagde deal van de handelaren. Het was mogelijk een verzekering af te sluiten voor het geval bestellingen niet aan zouden komen. Het netwerk opereerde op het Tor-netwerk waarbij IP-adressen van gebruikers worden gemaskeerd. Betalingen gebeurden via Western Union naar mensen in Budapest of rekeningen in Panama. De omzet was naar schatting zeker 2,5 miljoen dollar.

LSD

Willems liep tegen de lamp doordat een Amerikaanse undercoveragent in 2012 25 LSD hits via de webwinkel bestelde. Naast Willems hebben nog vijf andere verdachten bekend. Een zevende zou dat ook gaan doen en een achtste verdachte is overleden.

Reductie

Willems is afgelopen zomer door Nederland uitgeleverd aan de VS. Dinsdag stond hij voor de rechter in Los Angeles. In december gaat de rechter de straf bepalen. Willems kan zeer lange straf krijgen maar door het systeem van plea bargaining zal hij in ieder geval een flinke strafreductie krijgen in ruil voor zijn bekentenis.