Nederlander beschuldigd in crypto-zwendel

Er is een Nederlander beschuldigd de spil te zijn van een grote oplichtingszaak met cryptomunten. Joost van Doorn zou met het bedrijfje Confido 374.000 dollar hebben opgehaald om een app te bouwen voor een startup, maar is nu van de aardbodem verdwenen.

ICO

Volgens Emerce werd dat geld op 7 november opgehaald middels een ICO (Initial Coin Offering) met een onbekende cryptomunt TokenLot. Confido wilde het Etherium-platform (een bekende cryptomunt) gebruiken voor een blockchain-app waarmee pakjes konden worden gevolgd. Eerst liet Confido weten dat er juridische problemen waren, daarna werd er niets meer vernomen.

Berlijn

De virtuele munt TokenLot was rond 14 november 1,20 dollar waard, nu 2 dollarcent. Joost van Doorn woonde volgens zijn LinkedIn-profiel in Berlijn, dat profiel bestaat nu niet meer. Ook zou hij hebben gewerkt voor  Zalando, eBay en PepsiCo. Zeker is dat niet. Het Twitter-account, de blogs op Medium en de website van Confido zijn verdwenen.

Risico’s

De Nederlandse toezichthouder AFM heeft gewaarschuwd voor grote risico’s bij Initial Coin Offerings (ICO’s). ICO’s zijn vooral bedoeld om start-ups te financieren. De AFM vindt ze kwetsbaar voor misleiding, oplichting en manipulatie. De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) heeft maatregelen tegen ICO’s aangekondigd.

In de eerste tien maanden van 2017 is wereldwijd 3,25 miljard dollar opgehaald via ICO’s.