Nederlander in Alicante vast voor wietteelt

In de provincie Alicante heeft de Guardia Civil wietplantages met 3.500 planten en 23 kilo wiettoppen in beslag genomen. Een Nederlander, een Marokkaanse vrouw en een Albanees zijn aangehouden. 

1,2 miljoen

De arrestanten worden volgens de Guardia Civil niet alleen verdacht van drugsfeiten maar ook van wapenbezit, verduistering van elektriciteit, witwassen, valsheid in geschrifte en deelnemen aan een criminele organisatie. Een jaaroogst op de plantage zou volgens de autoriteiten bijna 1,2 miljoen euro zijn geweest.

Niet de enige

Het onderzoek is in mei begonnen toen er een kwekerij werd ontdekt in El Campello, die vermoedelijk werd geleid door de Nederlander, die in België al veroordeeld was geweest voor georganiseerde wietteelt. De onderzoekers vermoedden dat het niet de enige kwekerij in het gebied was en daarom werd er observatie ingezet op de Nederlander. Die leidde naar kwekerijen in Mutxamel, Sant Vicent del Raspeig en Benissa. De Nederlander werd aangehouden in zijn auto toen hij met drie kilo toppen onderweg was.

Bij de doorzoekingen werden een neppistool van Smith & Wesson (9mm parabellum) en een nep-AK-47 gevonden.

Nieuwe kwekerijen

De Guardia Civil zegt dat de Nederlandse hoofdverdachte bezig was met aanleggen van zeker vijf nieuwe kwekerijen in het gebied. Hij had al huurcontracten afgesloten en ook productiemiddelen aangeschaft voor installaties ten behoeve van de wietteelt.