Nederlander doodde vriendin in cel

 

 

 

 

 

 

 

Een Nederlandse gevangene in de Lurigancho gevangenis in Lima, Peru, blijkt in augustus tijdens een bezoek een vriendin te hebben vermoord in zijn cel. Daarna heeft hij haar in een gemetselde bank weten te verbergen. Maandag werd het lichaam door de gevangenisautoriteiten gevonden. Jason Staling Conquet (32) zit in Peru vast vanwege een drugsdelict. Hij zou zijn 22-jarige vriendin Leslie Paredes Silva op 28 augustus in zijn cel hebben vermoord.

‘Mij was verteld dat ze een seksuele relatie zou hebben met een gedetineerde van paviljoen zeven, ik heb haar bij de hals gepakt en na drie minuten verloor ze het bewustzijn’, verklaarde Conquet tegen de Peruaanse politie. Ze zouden kort daarvoor nog de liefde hebben bedreven. Hij verzekerde de politie dat hij enorme spijt had van zijn daad en dat het geen opzet was geweest. De twee kenden elkaar vanaf 2006 toen zij een neef kwam bezoeken in de gevangenis van Callao waar Conquet toen vast zat. Vanaf die tijd bezocht ze de Nederlander regelmatig. Volgens haar moeder behandelde hij haar slecht en sloeg hij haar van tijd tot tijd. Conquet zei tegen de politie dat Paredes eigenlijk ook een prostituee was die zich ook aan andere gevangenen gaf.

 

 

 

 

 

 

Hier zijn de beelden.

{youtube}NZrrt5XniXo{/youtube}

Dit is de vertaling van wat Conquet volgens het proces-verbaal heeft gezegd:

‘Ze kwam bij me op zoek. We bedreven de liefde en ik begon haar te vragen te stellen over dat ze ontrouw was geweest. Ze vertelde me dat ze buiten nog een relatie had met haar ex. Ze liet me foto’s van hem zien. Ik heb ze afgepakt en verscheurd. Ze schreeuwde tegen me en beledigde me. Ze zei dat ik een sukkel was die zich liet bedriegen en impotent was en dat ze niet met me door wilde. Ze zei dat ze een relatie had met iemand uit Paviljoen 7. Ik heb haar bij de hals gepakt en gezegd dat ze op moest houden met schreeuwen en me beledigen. Na een minuut of drie liet ik haar los en ze viel bewusteloos op de grond. Toen de bewaker kwam om te kijken of het bezoek weg was zei ik hem dat ze al weg was. Hij keek alleen even vluchtig rond. Nadat ik drie dagen het lijk onder mijn bed had gehad begon het te stinken.’

Daarna begon hij van cement een bankje te maken waarin hij het lichaam probeerde te verstoppen. Hij biechte het verhaal op aan een medegevangene die ermee naar de politie ging.

De gevangenis van San Pedro de Lurigancho ligt in een noordelijke voorstad van Lima, hemelsbreed op een handvol kilometers van de Castro Castro gevangenis waar Joran van der Sloot gevangen zit. In Lurigancho zitten vooral mensen vast die lichtere vergrijpen hebben gepleegd, zoals drugsdelicten, en niet worden beschouwd als een gevaar voor de nationale veiligheid.

De overbevolking van de 65 gevangenissen in Peru wordt geschat op 45.000 mensen. Lurigancho is een oude gevangenis met een berucht overbevolkingsprobleem en een groot veilligheidsprobleem voor de gevangenen. Moord en geweld is er aan de orde van dag. Bewakers houden zich vooral aan de buitenkant van de inrichting op. In Lurigancho houden 262 bewakers in ploegendiensten toezicht op ruim 8000 gevangenen.

Het is daarom nauwelijks verbazingwekkend dat de politie niet in de gaten heeft gehad dat de vrouw de gevangenis in was gegaan maar er nooit meer uit was gekomen.

Op bezoekuren zijn er woensdag en vrijdag ongeveer 14.000 vrouwen binnen. Zondags zijn er zo’n 2.000 mannen op bezoek. Die kunnen lang niet allemaal goed worden gevisiteerd. Daardoor is de hoeveelheid contrabande zoals wapens, telefoons en drugs in Lurigancho zeer hoog.

Na de vondst van het lichaam van Paredes hield de politie een doorzoeking van de gehele gevangenis. Er kwamen heel wat wapens en andere contrabande naar boven:

{youtube}Rbg7MNfvKS0{/youtube}