Nederlander gedood op boerderij Zuid-Afrika (UPDATE)

Een in Zuid-Afrika woonachtige Nederlander is vrijdag vermoord bij een roofoverval in zijn boerderij. Hij is waarschijnlijk doodgestoken met een mes, aldus lokale media. De moord op Peter van Es (55) vond plaats in de provincie Mpumalanga vlakbij de stad Barberton.

Worsteling

Er zouden vijf daders betrokken zijn geweest die met messen pistolen waren uitgerust. Enkele van hen waren gemaskerd. Ze bonden de vrouw van Van Es en vriend die op bezoek was vast. Boven staken ze Van Es die lag te slapen tijdens een worsteling neer. De gijzeling duurde een uur of vijf.

Vuilniszak

Toen de hulpdiensten arriveerden was het slachtoffer al overleden.

Het Algemeen Dagblad sprak met de vrouw van het slachtoffer:

Ze hebben mij geprobeerd te verkrachten, maar ook te wurgen. Zo sprong er een op mijn borst, maar er werd ook een vuilniszak over m’n hoofd gedaan. Ik denk dat deze mannen te veel naar van die B-films hebben gekeken. Onze vriend is redelijk met rust gelaten, ze hadden het duidelijk op ons gemunt.

Chevrolet

De overvaller namen de Chevrolet Utility Pick-up van Van Es mee. De buit bestond verder uit sieraden en elektronische apparatuur. Er waren voorzover bekend geen camera’s of bewakingspersoneel.

Het gebeurt in Zuid-Afrika regelmatig dat afgelegen boerderijen worden overvallen. De blanke “boeren” klagen dat de politie te weinig doet om hen te beschermen.