Nederlander, ‘grootste dealer’ op Silk Road, bekent

De 22-jarige Maikel S. uit Woerden heeft bekend dat hij miljoenen dollars heeft verdiend met de handel in drugs op de online illegale marktplaats Silk Road. Hij werd donderdag aangeklaagd in Chicago voor samenzwering om onder meer xtc, amfetamine en cocaïne te importeren en te verkopen.

Succesvolste dealer op Silk Road

Volgens de Amerikaanse autoriteiten was de Nederlander een van de succesvolste drugsdealers op Silk Road, dat inmiddels is opgerold. Hij zou grote hoeveelheden drugs hebben verhandeld. Volgens de aanklagers verkocht S. tussen maart 2012 en augustus 2013 104 kilo MDMA, 566.000 xtc-pillen en vier kilo coke. Hij zou ook amfetamine, LSD en marihuana hebben verkocht.

Gehuurde Lamborghini

De Nederlander werd in augustus gearresteerd op het vliegveld van Miami. Hij had 20.000 dollar op zak en zou met een gehuurde Lamborghini naar South Beach rijden, waar hij had afgesproken met mede-verdachten. Hij zou daar bespreken om de drugshandel ook naar de Verenigde Staten te verplaatsen.

Drugs in dvd-hoes

De politie kwam hem op het spoor toen de Amerikaanse douane in 2012 een enveloppe onderschepte die vanuit Nederland was verzonden. In de lege dvd-hoes die in de enveloppe zat, was xtc verstopt. Uiteindelijk werden ruim honderd vergelijkbare zendingen onderschept. Ze werden allemaal vanuit Nederland en Duitsland op de post gedaan. De politie wist de zendingen uiteindelijk te koppelen aan het account van S. op Silk Road.

Tot veertig jaar celstraf

S. kan tussen de vijf en veertig jaar gevangenisstraf krijgen. Ook loopt hij het risico op een boete die tot in de miljoenen kan lopen. S. zou drie miljoen dollar hebben verdiend, die in beslag zullen worden genomen.