Nederlander uit Anguilla opgepakt om witwassen

De politie heeft een 64-jarige Nederlander – die een woonadres heeft op het Caribische eiland Anguilla –  aangehouden in een strafrechtelijk onderzoek door de FIOD naar het witwassen van meer dan 1.000.000 euro crimineel geld door een criminele organisatie.

Gesignaleerd

De rechtbank in Amsterdam heeft de voorlopige hechtenis van de man maandagmiddag verlengd met drie maanden, aldus het functioneel parket van het Openbaar Ministerie. Hij is op 14 januari in Duiven aangehouden en hij zit sindsdien vast. De man stond sinds november 2015 internationaal gesignaleerd. Bij zijn aanhouding had hij 5500 euro contant geld op zak. Dat is in beslag genomen. De man wordt gezien als de hoofdverdachte in een witwasonderzoek door de FIOD. Voor zo ver bekend heeft hij geen legale inkomsten. Hij lijkt ‘van de wind’ te leven, aldus het OM. Bij de doorzoeking van zijn verblijfsadres in Amsterdam door de FIOD op 10 november werd twee kilo hasj en 120.000 euro contant geld in een plastic tas in beslag genomen.

11 panden doorzocht

In totaal doorzocht de FIOD op 10 november vorig jaar 11 panden in Nederland en op Sint Maarten. Het gaat om vier woningen in Diemen, Amsterdam, gemeente Wijdemeren en Delft en drie woningen op Sint Maarten. Daarnaast zijn vier bedrijfspanden in Amstelveen (2), Arnhem en de Haarlemmermeer doorzocht. In de woning in Delft werd nog eens 240.000 euro contant geld aangetroffen. Dat zat verpakt in een koffer. Het geld is in beslag genomen, evenals een vuurwapen met munitie, amfetamine, metamfetamine (“chrystalmeth”) en materialen die dienen ter vervaardiging van metamfetamine. Op Sint Maarten zijn bij een bedrijf van verdachte en zijn dochter twee parasailboten in beslaggenomen.

Dochter

Het onderzoek door de FIOD startte naar aanleiding van een melding van een verdachte transactie door de FIU. Een bedrijf – waarvan de verdachte via een stichting bestuurder is- zou na 2009 bijna 300.000 euro hebben verdiend door het doorverkopen van onroerend goed met grote winsten, door middel van een zogenoemde ABC transactie. Het vermoeden is dat dit bedrijf alleen wordt gebruikt om gelden wit te wassen. Er zouden geen legale activiteiten zijn. Er werden grote bedragen overgemaakt van een bedrijf van een 65-jarige man uit de gemeente Wijdemeren.  Deze bedragen zijn afkomstig uit contante stortingen. Het geld zou deels weer worden overgemaakt naar het bedrijf van de 33-jarige dochter van de hoofdverdachte op Sint Maarten. De 33-jarige dochter en de 65-jarige man uit Wijdemeren worden ervan verdacht dat zij met hun bedrijven hebben geholpen om tonnen wit te wassen.