Nederlander in Spanje gepakt om coke

In Aspe bij Alicante heeft de Spaanse nationale politie een Nederlander (64) aangehouden die internationaal werd gezocht in verband met een drugssmokkel van 121 kilo uit Suriname naar Nederland. De man (J.O.) woonde in een afgegen huis een zeer teruggetrokken leven, aldus Spaanse media. De smokkel vond plaats in 2006 in een flatrack container.

Een flatrack is een open container met alleen een voor- en achterkant. In de holle staanders waren pakketten cocaïne verborgen

De container was afkomstig uit Suriname en geladen met 17 hardhouten palen. De zending werd ontdekt door drugshonden van de douane. In de containerscan van de douane bleek dat in de 13 staanders van de flatrack cocaïne was verstopt. De douane schudde in totaal 232 pakketten cocaïne uit de holle staanders.

In het daarop volgend onderzoek door de Nationale Recherche is de zeecontainer gevolgd tot op het afleveradres, een loods aan de provinciale weg in Uithoorn. Toen het arrestatieteam vanuit de loods de geluiden van een slijpschijf en een vallende metalen pijp hoorde viel het naar binnen.

In de loods werden twee mannen uit Alkmaar en Nieuwveen aangehouden. Bij doorzoekingen in Alkmaar, Nieuwveen en Uithoorn is beslag gelegd op administratie, computers en mobiele telefoons.

Zie Openbaar Ministerie.